Η επίτευξη της συμφωνίας με τα Σκόπια μπορεί να ενισχύσει τις ελπίδες που έχει η Αθήνα για ελάφρυνση χρέους, εκτίμησαν αξιωματούχοι, τόσο της ΕΕ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησαν στο Reuters.
Με μία μικρή σύνθεση λέξεων, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ενίσχυσε τις ελπίδες του να πείσει τους ξένους δανειστές να απελευθερώσουν με καλύτερους όρους τη χώρα του από τα χρόνια της οικονομικής ταπείνωσης, σε σύγκριση με πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τώρα υπάρχει η ελπίδα ότι η πολιτική καλή θέληση- στην επίτευξη της συμφωνίας- μπορεί να χαρίσουν στην Αθήνα μια πιο θερμή- από ό,τι συνήθως- υποδοχή στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα σχεδιαστούν τα βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Κάτι που περιλαμβάνει πιθανή ελάφρυνση χρέους.
Το Reuters υπενθυμίζει πως ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι κάτι ξεχωριστό από την υπόθεση του χρέους, παραπέμποντας στα όσα είπε στον Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε είχε πει ότι αισθάνεται σαν να παίζει ταυτόχρονα δύο παρτίδες σκάκι, για τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό και το χρέος.
Ομως, αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε επιφυλακτική αισιοδοξία ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να έχει θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο.
«Νομίζω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους. Η κυβέρνηση θα πάει στις συνομιλίες με διαφορετικό ηθικό», είπε στο Reuters, ενώ επέμεινε ότι η συμφωνία δεν συνδέθηκε ποτέ με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα.
«Δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο, από τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια δύναμη που λύνει, αντί να δημιουργεί, προβλήματα», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια ότι το ελληνικό χρέος συνδέεται με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. «Ποτέ δεν απαιτήθηκε από τους Ευρωπαίους δανειστές. Δεν υπήρξε ποτέ ανταλλαγή», είπε.
Πάντως, τρίτο άτομο, που μετείχε στις συζητήσεις για το δεύτερο πρόγραμμα, προειδοποίησε ότι είναι απίθανο να είναι πιο γενναιόδωρη η γερμανική κυβέρνηση- η στήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για όποια συμφωνία για το χρέος- καθώς αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένη με την εσωτερική διαμάχη για το μεταναστευτικό.
Το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ακόμη ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και στις δύο χώρες και αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Τσίπρα «που έχει εύθραυστη πλειοψηφία στη βουλή και είναι πίσω από την αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις». Ακόμη, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «επέζησε» της πρότασης δυσπιστίας, αλλά έχασε έναν βουλευτή.