Υστερα από αγωγή κακοδικίας που υπέβαλε η έντυπη επιθεώρηση «Athens Review of Books» εναντίον ανώτατων δικαστών «ως δήμιους της ελευθερίας του λόγου» όπως τους χαρακτηρίζει, αυτοί θα δικαστούν στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 9 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6 μ.μ.
Πρόκειται, σύμφωνα με όσα γράφει στο νέο της τεύχος η προαναφερθείσα επιθεώρηση με την υπογραφή του Μανώλη Βασιλάκη, για τους κυρίους:
Βασίλειο Πέππα, Πρόεδρο Αρείου Πάγου, Πηνελόπη Ζωντανού, Αντιπρόεδρο ΑΠ, Γεώργιο Λέκκα, Αντιπρόεδρο ΑΠ, Αγγελική Τζαβάρα, Αρεοπαγίτη, Θωμά Γκατζογιάννη, Αρεοπαγίτη, Ερωτόκριτο Ερωτοκρίτου, Αρεοπαγίτη, Κυριάκο Φώσκολο, Πρόεδρο Εφετών και Στυλιανή Μπλέτα, Εφέτη.
Μάλιστα ο κ. Βασιλάκης γράφει μεταξύ άλλων:
«Στις δημοκρατίες, ακόμη και στις ανάπηρες, κανείς δεν είναι εντελώς ασύδοτος. H Athens Review of Books, η εκδότρια και ο διευθυντής της, Μαρία και Μανώλης Βασιλάκης, βίωσαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά αδικιών που ασφαλώς δεν έχουν σχέση με απονομή δικαιοσύνης. Τις λεπτομέρειες των διώξεών μας από τον υπουργό του Σύριζα Κοτζιά (και παλαιό συνεργάτη του καθεστώτος Χόνεκερ) ασφαλώς και θα θυμούνται οι αναγνώστες μας.
Προσφύγαμε στον Αρειο Πάγο ώστε να εξαφανίσει μια απόφαση του Εφετείου Αθηνών που χλευάστηκε έντονα από τους κατεξοχήν αρμόδιους, αλλά ο Αρειος Πάγος την επικύρωσε, καθιστάμενος έτσι αλληλέγγυος της χλεύης.
Λίγους μήνες μετά οι πρωταγωνιστές και δράστες της απόφασης προήχθησαν στην κορυφή της Δικαιοσύνης ‒ας πούμε καλύτερα των δικαστηρίων‒ με τη θετική ψήφο ασφαλώς και του αντιδίκου μας υπουργού. Μάλιστα περίμεναν τον υψηλότερο εξ αυτών να ενηλικιωθεί δικαστικά έτσι ώστε να μπορεί και τυπικά να επιλεγεί.
Μετά τις επιλογές αυτές, για τις οποίες ούτε τα προσχήματα δεν τηρήθηκαν, στείλαμε στον νεοεκλεγμένο πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως συμπύκνωση όλων των εμπλακέντων στην εις βάρος μας αδικία δικαστών, ένα εξώδικο, καλώντας τον να κινήσει οίκοθεν τις διαδικασίες για την εξαφάνιση της εναντίον μας αποφάσεως. Ο κ. Πρόεδρος εκώφευσε. Ετσι στις 6 Δεκεμβρίου 2017 προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Πέρα απ’ αυτό, ασκήσαμε αγωγή εναντίον όλων των δικαστών του Εφετείου και του Αρείου Πάγου που συντέλεσαν την εις βάρος μας αδικία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου Κακοδικιών. (…) Είμαστε πολύ περίεργοι να ακούσουμε τις απόψεις τους.
Πολύπειροι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, τονίζοντας ως ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός ότι η υπόθεση συνοδεύεται από καταγγελίες περί «εξαγορασμένης ψήφου», αλλά και σειρά δημοσιευμάτων για «απολύτως παράνομες αποφάσεις» σε βάρος του περιοδικού.