Υπέρ της επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τους ομολόγους της G7 να επανεξετάσουν το θέμα.
Η Ρωσία αποκλείστηκε από την Ομάδα των Οκτώ (G8) μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.
«Έδιωξαν τη Ρωσία, πρέπει να επανεντάξουν τη Ρωσία. Επειδή πρέπει να έχουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού πάρει το αεροπλάνο για τον Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Κεμπέκ.
«Έχουμε μια ολόκληρη υφήλιο να κυβερνήσουμε» είπε και γι’ αυτό χρειάζεται και η Ρωσία. «Ήμουν ο χειρότερος εφιάλτης της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία θα έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτό το τραπέζι», υπογράμμισε.
Το αίτημά του υποστηρίζει κι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε σύνοδο της G7. H νέα λαϊκιστική κυβέρνηση του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά ακολουθεί γενικώς μια φιλορωσική γραμμή και επιδιώκει τερματισμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.
Αλλά το Βερολίνο πατάει πόδι. Από το βήμα της Μπούντεσταγκ η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε προ ημερών ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος AfD μήπως πρέπει να εντατικοποιηθούν πλέον οι επαφές με το Κρεμλίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μια από τις βασικές αρχές της Ομάδας των Οκτώ ήταν ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. «Η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά κατάφωρη παραβίασή του», τόνισε η Μέρκελ και «γι' αυτό το λόγο ήταν σωστή η αποπομπή της Ρωσίας από την G8».
Από την πλευρά της η Μόσχα δεν είχε δείξει μέχρι πρότινος να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην G7 καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει περισσότερο στην Ομάδα των 20 (G-20) όπου μετέχουν π.χ. η Κίνα και η Ινδία.
Το κλίμα της συνόδου της G7 είναι τεταμένο λόγω της εμμονής του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε σε ΕΕ, Καναδά και Κίνα και των σφοδρών αντιδράσεων των υπολοίπων έξι μελών. Αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος -απρόθυμος εξ αρχής να μετάσχει σ’ αυτή τη συνάντηση – θα αναχωρήσει το Σάββατο το πρωί τοπική ώρα για τη Σινγκαπούρη, προτού λάβουν χώρα οι κρίσιμες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια και την κατάσταση των ωκεανών.
Το διακύβευμα στη σύνοδο είναι κατά πόσον οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και τα αντίποινα των υπολοίπων θα εξελιχθούν σ’ έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο. Εν αναμονή της συνάντησης στο Λα Μαλμπέ του Καναδά καμία πλευρά δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης: ούτε ο αποφασισμένος να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς για να επιβάλει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ούτε οι έξι εταίροι της Ουάσιγκτον, που έχουν δεσμευτεί να τον εμποδίσουν.
Η πρώτη συνάντηση του Τραμπ θα γίνει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, θα ακολουθήσουν εργασίες της συνόδου και μετά ένα τετ-α-τετ με τον οικοδεσπότη Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Ο Τραμπ τσακώθηκε και με τους δύο ηγέτες παραμονές της συνόδου κατηγορώντας ΕΕ και Καναδά για άδικες εμπορικές πρακτικές.