Τα χαρτιά του σε σχέση με το αν θα προχωρήσει ή όχι στην αποδοχή του erga omnes για το όνομα που θα συμφωνηθεί με την Αθήνα αναμένεται να ανοίξει σε λίγες ώρες στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να αγχώνονται από την αρνητική τοποθέτηση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ για το erga omnes και δίνουν βάρος στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ζάεφ θα μιλήσει σε μια πολύωρη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και η Αθήνα περιμένει να ακούσει τις τοποθετήσεις του πριν γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Αν όλα κυλήσουν καλά, τότε πιθανόν τις επόμενες ημέρες να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία» εξηγεί στο iefimerida πρόσωπο που έχει εικόνα των διαπραγματεύσεων και κρατά χαμηλούς τόνους γιατί πάντα στη διαδρομή υπάρχουν απρόβλεπτες στιγμές που μπορεί να επηρεάσουν την πρόοδο των συζητήσεων ή ακόμα και να μπλοκάρουν αποφάσεις.
Οι τοποθετήσεις όλων των πλευρών
Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι δύο πλευρές τις τελευταίες ώρες είναι αντιφατικά. Οι Σκοπιανοί μιλούν για συμφωνία και η Αθήνα επιμένει να αρνείται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει τα όσα με tweet είχε γνωστοποιήσει ο Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας αναφορά σε συμφωνία επί της αρχής.
«Δεν έχουμε φτάσει ποτέ ξανά τόσο κοντά σε λύση. Η μακεδονική γλώσσα επιβεβαιώνεται», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζάεφ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Και όλα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τη Γερμανία ότι συνήφθη συμφωνία!
Χαρακτηριστική στιγμή που προκάλεσε «αναταράξεις» ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της γειτονικής χώρας που ζήτησε ενημέρωση και είπε ότι διαφωνεί με την erga omnes χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ θα ενημερωθεί σήμερα από τον υπουργό Νίκολα Ντιμιτρόφ, ωστόσο η δημόσια τοποθέτηση της προεδρίας δεν διευκολύνει την πρόοδο στον σταδιακό συμβιβασμό.
Erga omnes, Συνταγματική Αναθεώρηση και Severna Makedonija
Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα και όλες τις πλευρές να παραδέχονται ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η Αθήνα έσπευσε χθες να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ενώ «φαβορί» είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Severna Makedonija. Υπό την προϋπόθεση, πάντως, ότι θα γίνει το μεγάλο βήμα και θα ξεπεραστεί και το βέτο από την πλευρά των Σκοπίων, οι υπογραφές θα «πέσουν» στις Πρέσπες. Τώρα το αν θα είναι σύντομα, μένει να φανεί.
Στα χαρακώματα Μαξίμου-ΝΔ
Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερο σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ. Μετά την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας με την οποία καλεί την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται, το Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία «θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα προκειμένου να μην την υποστηρίξει».
Ήδη με την απάντηση που έδωσε χτες το βράδυ στη ΝΔ, το Μαξίμου αποκάλυψε ένα ακόμα βήμα προσέγγισης από τους γείτονες. Την επιστολή που έστειλε ο Ζόραν Ζάεφ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας από εδώ και πέρα να μην αναφέρεται ως Μακεδονική η Εκκλησία των γειτόνων, αλλά ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδας.
Με αυτή την πρωτοβουλία (που αναμένεται να γίνει δεκτή από το Πατριαρχείο) αντιμετωπίζεται και η ανησυχία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος από τον Ιανουάριο με επιστολή του επισήμαινε στον Αλέξη Τσίπρα την Εκκλησιαστική διάσταση του διμερούς θέματος σημειώνοντας τότε στον πρωθυπουργό: «θερμῶς παρακαλοῦμε νά ληφθοῦν ὑπ’ ὄψη τά ἀνωτέρω, ὥστε στά πλαίσια τῆς συμφωνίας περί τοῦ ὀνόματος τοῦ Κράτους τῶν Σκοπίων, νά ὑπάρξει μέριμνα καί γιά τήν ἀντίστοιχη ὀνομασία τῆς σχισματικῆς Ἐκκλησίας, ἀπό τόν τίτλο τῆς ὁποίας πρέπει νά ἀπαληφθεῖ ὁ ὅρος «Μακεδονία» καί τά παράγωγά του».
Με το αίτημα Ζάεφ στο Πατριαρχείο φαίνεται ότι το ζήτημα που έθεσε η Ελληνική Εκκλησία αντιμετωπίζεται και έτσι -εκτιμούν κάποιοι στην κυβέρνηση- μόνο πολιτικοί λόγοι θα μπορούσαν να κατεβάσουν την Εκκλησία σε συλλαλητήρια για το ονοματολογικό.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πολιτικό σκάκι στο εσωτερικό, όπως και ο πόλεμος μεταξύ ΝΔ - κυβέρνησης για το ζήτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για το τι διαπραγματεύεται κατηγορώντας την ότι δεν ενημερώνει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας και θα το ξανακάνει όταν υπάρξουν νεότερα.
Τρομάζουν τα συλλαλητήρια
Στην κυβέρνηση πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πολιτικό κόστος, αφού το ενδεχόμενο να ξεσηκωθεί την τελευταία στιγμή «κύμα» κοινωνικής δυσαρέσκειας ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα είναι ορατό και προκαλεί προβληματισμό.
Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα, Χρήστος Τσιγουρής