«Πρέπει πάντα να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τις λύσεις», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Πάτρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι από τις συνοικίες που βρίσκονται κοντά στο νέο λιμάνι, όπου καθημερινά εκτυλίσσονται διάφορα γεγονότα με «πρωταγωνιστές» τους μετανάστες.
Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του λιμανιού και της περιοχής, κάτι που αφορά το λιμενικό, την αστυνομία και τους θεσμούς».
Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι «στην Αχαΐα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί, ούτε να αναγνωριστεί δομή φιλοξενίας, γιατί θα είναι σαν να ενθαρρύνουμε να γίνει μία νέα Ειδομένη». Όμως, όπως πρόσθεσε, «πρέπει και η Πάτρα να πάρει το κομμάτι που της αναλογεί στο θέμα της φιλοξενίας μεταναστών, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, δηλαδή εγκατάσταση οικογενειών σε σπίτια, οι οποίες ήδη έχουν κάνει αίτηση ασύλου και έχει προωθηθεί». Μάλιστα, όπως εξήγησε, «οι οικογένειες αυτές δεν θα μένουν όλες μαζί σε μία περιοχή, ώστε να μην γίνει γκέτο, ενώ παράλληλα θα έχουν και την απαραίτητη στήριξη».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Μιλτιάδης Κλάπας δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «είναι συνεχής η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, η οποία έχει ως στόχο την ασφαλή λειτουργία του λιμανιού, αλλά και το να μην δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα στην Πάτρα».
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, παρουσίασε το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και χώρων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, που μέχρι χθες διέμεναν μετανάστες.
Όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, «πρέπει να δώσουμε μια νέα πνοή στην περιοχή με οικονομική ανάπτυξη» και συνέχισε: «Είχαμε θέσει 4 άξονες ζητημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, όταν πραγματοποιήθηκε προ 20ημέρου σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Την σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια- κτίρια, τη διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση της μετεγκατάστασης, τη φύλαξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες τους και την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.
Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε απομένει να προχωρήσουμε και στα επόμενα».
Αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας, ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την αναβάθμιση της περιοχής υπογραμμίζοντας: «Για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, έχουμε εγκρίνει στην εκτελεστική επιτροπή το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση του ακινήτου από το δήμο Πατρέων, προκειμένου να κατασκευαστεί διοικητήριο, πολυχώροι πολιτιστικών δράσεων κ.ά.. Για τα παλαιά σφαγεία, μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με φορέα υλοποίησης το δήμο Πατρέων, θα αναδείξουμε τον χώρο με δράσεις για πού αφορούν το καρναβάλι της Πάτρας, τον καραγκιόζη κ.ά.. Για τις αποθήκες ΑΣΟ, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας και φορέα υλοποίησης το δήμο, θα δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο».
Απαντώντας στον περιφερειάρχη, ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «το υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της Περιφέρειας και του δήμου για αξιοποίηση των χώρων».
Παίρνοντας τον λόγο οι εκπρόσωποι των κατοίκων των νότιων συνοικιών, είπαν ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπήρξε συνεπής στα όσα τους είχε πει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, αφού όπως πρόσθεσαν, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 20 ημερών οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, έγιναν πράξη.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της σωστής διαχείρισης του μεταναστευτικού, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ