Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο.
«Ενθάρρυνα τον Γιάννη Μπουτάρη να βγει μπροστά ηγούμενος δημοκρατικού μετώπου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Γιάννη Μπουτάρη, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε -για ακόμη μία φορά- απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας για την ανάγκη να ηττηθεί πολιτικά το «μαύρο μέτωπο» που συγκροτείται στη συμπρωτεύουσα.
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να παραμείνει μια πόλη δημοκρατική, είπε ο πρωθυπουργός, ανάγοντας τον νυν δήμαρχο σε σύμβολο «αντι-ακροδεξιού μετώπου».
Από πλευράς του, ο Γ. Μπουτάρης ανέφερε, μεταξύ, άλλων κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ. Τσίπρα: «Όταν λέω ότι θα μείνω εδώ πέρα ως 100 χρόνων, εννοώ προφανώς ότι αυτή η πόλη δεν πρέπει να αλλάξει δημοτική αρχή για τα επόμενα πολλά χρόνια, δεν μπορεί να αλλάξει, δεν επιτρέπεται να επιστρέψουμε πίσω στον μαύρο σκοταδισμό, στον φασισμό».
Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 10:30 και στο προαύλιο τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, καθώς και οι δύο φρουροί του δημάρχου που ήταν μαζί του κατά την επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοτοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Για πρόωρες εκλογές
Mετά την συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου και ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, βρήκε την ευκαιρία να διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
«Η θητεία της κυβέρνησής μας ολοκληρώνεται το 2019. Παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Εχουμε μπροστά μας άλλο ένα χρόνο για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας και να μπορούμε να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος να μην το ζήσω αυτό, να είμαι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος, πρωθυπουργός μιας χώρας που αποφασίζει μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Τώρα γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές γιατί επιμένουν: διότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα υποστούν, κατά πάσα πιθανότητα, μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια.
Για το Σκοπιανό
«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
«Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε... Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».
«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».
Χρίσμα στον Μπουτάρη
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έκανε επιχείρηση γοητείας στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου «η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη» για μια νέα θητεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει μια πόλη δημοκρατική. Άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο να λέει ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα 100 του χρόνια. Εγώ τον ενθάρρυνα να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο.
«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση, έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο διάλογος με τον Μπουτάρη
«Όλα καλά;», ρώτησε ο πρωθυπουργός τον κ. Μπουτάρη, προσθέτοντας πως «Η Καλυψώ πιο πολλές μάζεψε».
«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Μπουτάρη στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.
Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του δημάρχου έχει γίνει σύμβολο και τόνισε ότι μπορεί να λένε κάποιοι ότι η επίθεση ήταν τυχαία και αυθόρμητη, όμως ήταν οργανωμένη.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, αν υπάρχει δυνατότητα, μέσω του facebook, να αποκλείονται συνομιλίες που προτρέπουν στην οργάνωση επιθέσεων από διάφορα άτομα.
«Βρήκες τον μπελά σου, συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις», είπε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γιάννη Μπουτάρη, στην αρχή της συνάντησής τους.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που από τη μια είπε ότι έχει μια μακρά παράδοση αγώνων αλλά υπάρχει και το μαύρο παρελθόν ρατσιστικών και εθνικιστικών γεγονότων.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ευτυχώς που δεν υπήρχαν θύματα από αυτή τη φασιστική επίθεση εναντίον του δημάρχου.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος του σύστησε τον προσωπικό του αστυνομικό και τον οδηγό του, που ήταν μαζί του κατά την επίθεση. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως πρέπει να έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τρία άτομα.
Οι δύο άνδρες ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτησή τους.
Πηγή: thestival, seleo, απε-μπε