Πώς ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακελλαρίου βρέθηκε εκτός ΣτΕ -Το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Πώς ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακελλαρίου βρέθηκε εκτός ΣτΕ -Το παρασκήνιο

Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2015, για την επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ, το όνομα του κ. Σακελλαρίου δεν ήταν το μόνο που είχε πέσει στο τραπέζι.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε προτείνει για τη θέση τον κ. Δημοσθένη Πετρούλια, πρόταση που όμως δεν πέρασε και στο «τιμόνι» του ανωτάτου δικαστηρίου μπήκε ο κ. Σακελλαρίου.

Οι πληροφορίες τότε έλεγαν πως για το όνομά του είχε επιμείνει ο Πάνος Καμμένος και είχε συμφωνήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η επιλογή δεν ευχαρίστησε πολλούς δικαστές, καθώς, όπως οι ίδιοι λένε, επρόκειτο για έναν απομονωμένο και μοναχικό δικαστή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν από νωρίς τα προβλήματα στο ανώτατο δικαστήριο, με τους φίλους του Νίκου Σακελλαρίου να υποστηρίζουν ότι από την αρχή της θητείας του δεχόταν «εσωτερικό» πόλεμο.

Το μέτωπο με τις τηλεοπτικές άδειες

Οι μάχες συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και με εσωτερικά θέματα του δικαστηρίου. Οι άδειες προκάλεσαν άλλωστε και το πρώτο ρήγμα με την κυβέρνηση, αφού ο νόμος Παππά τελικά δεν πέρασε, με την κυβέρνηση να «χρεώνει» αυτή την ήττα και στον Νίκο Σακελλαρίου, ο οποίος είχε ψηφίσει υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, άποψη με την οποία δεν συμφώνησε όμως η πλειοψηφία.

Η κόντρα συνεχίστηκε με την απόφαση για το πόθεν έσχες των δικαστών και έφτασε ακόμη και σε δημόσια σύγκρουση μεταξύ Σταύρου Κοντονή και Νίκου Σακελλαρίου στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών, με τον πρόεδρο του ΣτΕ να υπεραμύνεται της ανεξαρτησίας των δικαστών.

Εκπληξη στο ΣτΕ

Η χθεσινή παραίτηση του κ. Σακελλαρίου δεν ήταν γνωστή στο ανώτατο δικαστήριο. Οι συνάδελφοί του έμειναν εμβρόντητοι όταν πληροφορήθηκαν από τους δημοσιογράφους την είδηση, αλλά και το κείμενο της παραίτησης. Πολλοί μάλιστα δεν έκρυβαν τον θυμό τους για το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος εμφανίζει εαυτόν ως προστάτη των συνταξιούχων που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τους και τους ίδιους ως ανάλγητους που λένε «ναι» στα μνημόνια.

«Γιατί ο πρόεδρος δεν αποχώρησε μετά τη διαρροή για την αντισυνταγματικότητα στην εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών;» διερωτώνται με νόημα. «Μήπως γιατί είχε ψηφίσει κατά της διάταξης; Γιατί δεν παραιτήθηκε όταν έγιναν οι διαρροές για τα Θρησκευτικά; Μήπως γιατί είχε ψηφίσει ο ίδιος κατά του νόμου Φίλη;» συνεχίζουν.

Η δυσαρέσκεια ήταν τέτοια χθες που πολλοί δικαστές δήλωναν προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίου με τη δήλωσή του έστελνε μήνυμα, όπως λένε, για το τι πρέπει να ψηφίσουν οι σύμβουλοι για τον νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας «έχουν γνώση οι φύλακες» και πως «οι δικαστές του ΣτΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος», δηλαδή με δυο λόγια τους παρότρυνε να ψηφίσουν κατά του νόμου.

Δυσαρέσκεια εκφράστηκε ακόμη και για το ότι ο κ. Σακελλαρίου παραιτήθηκε on camera, φορώντας την τήβεννο, την οποία, όπως λένε οι επικριτές του, οφείλει να φοράει κάποιος μόνο όταν ανεβαίνει στην έδρα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου...

Οι φίλοι του Νίκου Σακελλαρίου πάντως υποστηρίζουν ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος έχει μειοψηφήσει σε πολλές μνημονιακές διατάξεις, παραμένοντας πιστός στις αντιμνημονιακές του θέσεις, όπως και τώρα.

Αποχωρώντας, ο κ. Σακελλαρίου αφήνει πίσω του ανοιχτά τα θέματα του ασφαλιστικού νόμου, των τηλεοπτικών αδειών και της χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ