Με την προσδοκία να επιβεβαιώσουν την πρόοδο που έχει γίνει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη και καταλυτική συνάντηση -για τελική συμφωνία- Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντώνται σήμερα στη Σόφια.
Το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 10.15 το πρωί. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος χθες και δεν έκρυψε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του. Πλην όμως, όπως είπε χρειάζεται απόσταση να διανυθεί αφού τα τελευταία μέτρα είναι «πάντα τα πιο δύσκολα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του,τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».
Στα ενδότερα του Μαξίμου, πάντως, ο λόγος που τους κάνει να βλέπουν «μισογεμάτο το ποτήρι» για λύση με την ΠΓΔΜ είναι επειδή τα βήματα που απομένει να γίνουν, θα κριθούν από το αν τελικώς ο Ζάεφ θα κάνει σινιάλο και θα συμφωνήσει να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση που αποτελεί και το βασικό «αγκάθι» για λύση.
Τσίπρας σε Ζάεφ: «Ακρότατο όριο η Συνταγματική αναθεώρηση»
Κατά τα λοιπά, δείγμα ότι μπαίνουμε σε τροχιά επίλυσης πέρα από τη συνάντηση κορυφής Τσίπρα-Ζάεφ, είναι οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών, αλλά και οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο.
Η βούληση της Αθήνας για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση είναι δεδομένη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει κάνει δεκτεί τη σύνθετη ονομασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida και όπως μεταφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό που θα τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκοπιανό ομόλογό του είναι ότι «η Συνταγματική αναθεώρηση που είναι η πραγματοποίηση του erga omnes, είναι για μας το ακρότατο όριο. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο εφόσον αυτή θα εμπεριέχει Συνταγματική αναθεώρηση και συγκεκριμένες διευκρινίσεις και δεσμεύσεις οι οποίες δεν θα αφήνουν περιθώρια για αλυτρωτικές διεκδικήσεις».
Στις Πρέσπες οι.. υπογραφές, αν υπάρξει λύση
Ο σχεδιασμός, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση, παρεμένει οι δύο ηγέτες να ξανασυναντηθούν για να βάλουν την πολιτική σφραγίδα της συμφωνίας.
Και η επικρατέστερη τοποθεσία στο τραπέζι του σχεδιασμού, εξακολουθεί να είναι οι Πρέσπες.
Βλέπουν αλλαγή στάσης στη ΝΔ
Τέλος, από την κυβέρνηση σχολιάζουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και με στόχο να πιέσουν, κυβερνητικά στελέχη προλειαίνουν το έδαφος σημειώνοντας ότι «η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ αλλά και η Καραμανλική (σ.σ. πτέρυγα) θα έχουν πρόβλημα να μην ψηφίσουν μια συμφωνία αν θα περιλαμβάνει την υποχρέωση/δέσμευση της Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΠΓΔΜ, πριν την αποδοχή της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα». Ενώ μιλούν για στροφή Μητσοτάκη 180 μοιρών μετά τις δηλώσεις του στο ΕΛΚ.