Πρώτο στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision ήρθε το Ισραήλ και η Netta με το τραγούδι «Toy».
Η Κύπρος κατάφερε να συγκεντρώσει 436 βαθμούς έναντι 529 που κατάφερε να πάρει το Ισραήλ με τη Νέτα επιστρέφοντας στην κορυφή του διαγωνισμού έπειτα από 20 χρόνια.
Την πεντάδα των νικητών της 63ης Eurovision συμπληρώνουν οι:
2. Κύπρος με 436 βαθμούς
3. Αυστρία με 342 βαθμούς
4. Γερμανία με 340 βαθμούς
5. Ιταλία με 308 βαθμούς
Μετά από ψηφοφορία- θρίλερ με την βαθμολογία της κριτικής επιτροπής να διαμορφώνει και το τελικό αποτέλεσμα, η Νέτα Μπαρζιλάι κατάφερε να πάρει την πρωτιά, έχοντας 93 βαθμούς διαφορά από την Ελένη Φουρέιρα και το Fuego.
Να σημειωθεί πως η τραγουδίστρια από το Ισραήλ, εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρισκόταν στις πρώτες θέσεις (μαζί με την Ελένη Φουρέιρα) στα προγνωστικά για τη νίκη της φετινής Eurovision.
Αλλωστε, η ίδια είχε βρει τον τρόπο να τραβάει την προσοχή, καθώς τόσο οι εκκεντρικές της εμφανίσεις, όσο και οι γκριμάτσες που συνήθιζε να κάνει on camera είχαν ανταπόκριση τόσο στο κοινό, όσο και στην κριτική επιτροπή που την έφεραν στην πρώτη θέση.
Μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια το τραγούδι της είναι γραμμένο για το κίνημα #MeToo, το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης, πράγμα που αποδεικνύεται και από το ρεφρέν, im not your toy (δεν είμαι το παιχνίδι σου).
Για το τραγούδι και τα κιλά της είχε μιλήσει άλλωστε και σε συνέντευξή της στο BBC, εξηγώντας πώς είναι να αισθάνεται κανείς διαφορετικός από τους άλλους.
«Όταν είσαι διαφορετικός και όταν είσαι παχύς, δεν αισθάνεσαι πολλές φορές αποδεκτός. Γιατί όμως θα πρέπει να με απασχολεί αυτό;» είχε διερωτηθεί η ίδια, συνεχίζοντας:
«Το τραγούδι αυτό είναι γραμμένο για το κίνημα #MeToo. Είναι ωραίο οι γυναίκες να αποκτούν «φωνή». Το τραγούδι είναι για τον καθένα που θέλει να είναι ο εαυτός του», προσθέτει.
H ίδια μάλιστα είχε αναφερθεί και στην απόρριψη που είχε «φάει» όταν πήγαινε να τραγουδήσει σε γάμους, καθώς όσες νύφες την έβλεπαν στις φωτογραφίες, ρωτούσαν τους αρμόδιους «Δεν έχετε άλλες τραγουδίστριες;».
«Ήμουν παχιά. Είμαι παχιά. Άκουγα ότι δεν πρέπει να φοράω κοντές φούστες... Να προτιμάω το μαύρο χρώμα για να με κόβει, αλλά ποτέ δεν έδωσα σημασία», σημείωσε.
Οι συμμετοχές του Ισραήλλ
Το Ισραήλ συμμετέχει στην Eurovision από το 1973 συμπληρώνοντας 40 εμφανίσεις, ενώ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό άλλες τρεις φορές.
Η πρώτη εμφάνιση του Ισραήλ στο διαγωνισμό το 1973 ήταν επιτυχημένη, με την Ilanit να τερματίζει τέταρτη. Η πρωτιά ήρθε δύο συνεχόμενες χρονιές το 1978 και το 1979, με τους Ιζχάρ Κοέν και τους Alphabeta, με το τραγούδι "A-Ba-Ni-Bi" και τους Γκάλι Ατάρι και τους Milk and Honey με το "Hallelujah". Τα καλύτερα αποτελέσματα της χώρας στη δεκαετία του '80 ήταν οι δεύτερες θέσεις για τους Avi Toledano το 1982 και το Ofra Haza το 1983. Ο πρώην νικητής Ιζχάρ Κοέν επέστρεψε για την πέμπτη θέση το 1985. Οι Duo Datz τερμάτισαν τρίτοι το 1991, προτού το Ισραήλ πέτυχε την τρίτη του νίκη το 1998, με την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ και το "Diva". Στη συνέχεια, οι Eden τερμάτισαν πέμπτοι το 1999. Το Ισραήλ φιλοξένησε το διαγωνισμό δύο φορές, το 1979 και το 1999, και οι δύο φορές στην Ιερουσαλήμ. Το 1980, το IBA αρνήθηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά για οικονομικούς λόγους. Αντ' αυτού, ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Χάγη.
Από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, το Ισραήλ απέτυχε να φτάσει στο τελικό έξι φορές. Το 2014, η χώρα δεν κατάφερε να προκριθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, όταν η Mei Feingold τερμάτισε 14η (από τους 15) στον δεύτερο ημιτελικό, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα φαβορί για να προκριθεί. Το 2015, το Ισραήλ έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, με τον Nadav Guedj να τερματίζει ένατος.