Η NASA στέλνει το πρώτο ελικόπτερο στο διάστημα στην επόμενη αποστολή της στον Aρη, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020.
Το Ελικόπτερο του Aρη θα ταξιδέψει με την αποστολή του οχήματος Rover του Aρη 2020, ανακοίνωσε ο διαστημικός οργανισμός. Οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οχήματα που είναι «βαρύτερα από τον αέρα» στον κόκκινο πλανήτη, δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.
«Η ιδέα ενός ελικοπτέρου που πετά στον ουρανό ενός άλλου πλανήτη είναι συναρπαστική. Το Ελικόπτερο του Αρη δίνει πολλές υποσχέσεις για τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές εξερεύνησης στον Άρη», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, που είναι υπεύθυνος για το μηχάνημα τύπου "drone".
«Αφού οι αδελφοί Ράιτ απέδειξαν πριν από 117 χρόνια ότι ήταν δυνατή μια ελεγχόμενη πτήση εδώ στη Γη, μια άλλη ομάδα Αμερικανών πρωτοπόρων μπορεί να αποδείξει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει σε έναν άλλο κόσμο», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Επιστημών της NASA.
Το Ελικόπτερο του Αρη δεν θα είναι επανδρωμένο, αλλά θα λειτουργεί αυτόνομα, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που πετά ένα drone εδώ στη Γη. Εχει τη δυνατότητα να είναι πολύ ταχύτερο -και πιο περίπλοκο για να πετάξει πιο μακριά- από το ταξίδι του River στη βραχώδη επιφάνεια του Άρη.
Το ελικόπτερο άρχισε διαθέτει δύο έλικες και ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά. Θα κινείται στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα (3.000 rpm) από ό,τι ένα ελικόπτερο στη Γη.
Το ελικόπτερο θα διαθέτει ηλιακές κυψέλες για να φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων του, καθώς κι ένα μηχανισμό θέρμανσης για να διατηρείται ζεστό στις κρύες αρειανές νύχτες.
Αρχικά το ελικόπτερο θα φθάσει στην επιφάνεια του Άρη προσδεμένο στο ρόβερ και μετά θα αυτονομηθεί. Αφού φορτίσει τις μπαταρίες του και κάνει τα αναγκαία τεστ ελέγχου επί ένα μήνα, θα πραγματοποιήσει την πρώτη αυτόνομη πτήση σε ένα άλλο πλανήτη. Σε πρώτη φάση θα ανυψωθεί κάθετα στα τρία μέτρα και θα παραμείνει εκεί αιωρούμενο επί μισό λεπτό. Μετά θα πετάξει μακρύτερα.
Αν κάτι δεν πάει καλά, αυτό δεν θα επηρεάσει την υπόλοιπη αποστολή Mars 2020. Αν όλα πάνε καλά, ανοίγει ο δρόμος για τα ελικόπτερα σε άλλους κόσμους.
«Η δυνατότητα να δει κανείς καθαρά τι υπάρχει πίσω από ένα λόφο, θα είναι κρίσιμο για τους μελλοντικούς εξερευνητές», δήλωσε ο Ζερμπούχεν.
Το εξάτροχο ρόβερ με μέγεθος αυτοκινήτου θα έχει 23 κάμερες, ένα μικρόφωνο και ένα γεωτρύπανο. Θα πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες, θα αναζητήσει ίχνη αρειανής ζωής και θα εκτιμήσει τους φυσικούς πόρους αλλά και τους κινδύνους που μπορούν να συναντήσουν οι μελλοντικοί άποικοι του πλανήτη.
Το Ελικόπτερο του Αρη και πως θα λειτουργήσει καταγράφεται στο βίντεο της NASA: