Για «περίεργη αναπτυξιακή στρατηγική» της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche αναφερόμενο στις υποσχέσεις της Αθήνας περί μεγάλων εσόδων από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.
Η συντάκτρια του άρθρου αναφέρει ότι καθώς λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και πρωτίστως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης.
Και σχολιάζει δηκτικά:
«Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. “Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν”, λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις».
Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναρρώνει με πολύ βραδείς ρυθμούς από την ύφεση υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Ο Τουριστικός κλάδος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη, αλλά μέχρι τώρα παραμένει ασαφές ποιοι άλλοπι κλάδοι μπορούν να προσδώσουν δυναμική. Κι ακόμη και στον τουριστικό κλάδο-αν το εξετάσει κανείς ακριβέστερα- δεν είναι τα πράγματα και τόσο αισιόδοξα. Οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται επειδή πολλοί αποφεύγουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο φοβούμενοι για την ασφάλειά της. Και επειδή λείπουν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, οι δαπάνες ανά τουρίστα μειώνονται», γράφει τονίζοντας πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι για τη χώρα η έλλειψη επενδύσεων.
«Με το τρέχον ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον», είπε στη Wirtschaftswoche o οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων στην Ελλάδα για να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις επενδύσεις κι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μελλοντικά να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική αποταμίευση, όταν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός.