Πωλητήριο για δεύτερη φορά βάζουν οι Τούρκοι στην Βαργυλία,την αρχαία ελληνική πόλη που σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Βελλερεφόντη.
Με τους ιδιοκτήτες της έκτασης να δηλώνουν ότι αδυνατούν να την προστατεύσουν από αρχαιοκάπηλους, οι νέοι ιδιοκτήτες σύμφωνα με την Hurriyet θα πρέπει να δώσουν 7 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικά τους τα 1.330 στρέμματα κοντά στα παράλια της Αλικαρνασσού.
Αν και η Βαργυλία έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογικός χώρος Κατηγορίας 1, μέχρι σήμερα δεν έχει ανασκαφεί κι αυτό διότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις εργασίες, καθώς πρόκειται για ιδιωτική έκταση.
Τα αρχαία είναι εντελώς παραμελημένα, καθώς ζώα βόσκουν σήμερα στο αρχαίο θέατρο, την ακρόπολη, τα τείχη και τη νεκρόπολη της αρχαίας Βαργυλίας, η οποία χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ.
Μάλιστα, το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της περιοχής χρησιμοποιείται ως μαντρί, ενώ λόγω της κατάστασης αρχαιοκάπηλοι έχουν κλέψει μέχρι και το ρωμαϊκό μωσαϊκό της Βαργυλίας.
Το αρχαίο χωριό δεν έχει βρει καινούργιο ιδιοκτήτη εδώ και τρία χρόνια, ενώ σε δηλώσεις του, ο ιδιοκτήτης Χουσεΐν Ουτσνιπάρ, αναφέρει ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο, και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.
Ο ίδιος μάλιστα αναγκάστηκε να ρίξει την τιμή κατά 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη φορά η πώλησή του έχει ανατεθεί σε μεσιτικό γραφείο , σύμφωνα με την Χουριέτ.
Να σημειωθεί πως κατά την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμή του συντρόφου του που ονομαζόταν Βάργυλος, ο οποίος σκοτώθηκε από χτύπημα του Πήγασου.
Κοντά στην πόλη βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος, ο οποίος θεωρούνταν θαυματουργός καθώς κατά την αναφορά του Στράβωνα όταν έβρεχε το νερό δεν τον άγγιζε.
Σήμερα, Άρτεμις και ο Πήγασος αποτελούν συχνές παραστάσεις των νομισμάτων της πόλης.
Φωτογραφίες: Hurriyet