Με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει από τον Νικολάς Μαδούρο να ματαιώσει τις προεδρικές εκλογές της 20ης Μαϊου και προειδοποίησε πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.
Οι ευρωβουλευτές κατά πλειοψηφία στο ψήφισμα τους, το οποίο παρουσιάζει το iefimerida, επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για καθαρές και αδιάβλητες εκλογές, καθώς προκηρύχθηκαν από ένα μη διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο, την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στις εκλογές. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την άρση των περιορισμών που έχει επιβάλλει ο Μαδούρο στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση και στην έλλειψη βασικών αγαθών και φαρμάκων και ζητάει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να επιτρέψει να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς δεν στήριξαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Βενεζουέλα, καθώς είτε το καταψήφισαν είτε ψήφισαν «αποχή». Το ψήφισμα ωστόσο, πέρασε με άνετη πλειοψηφία με τις ψήφους των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και άλλων Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Από τους 656 παρόντες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος οι 492 ευρωβουλευτές.
Τι λένε οι Έλληνες ευρωβουλευτές
Το iefimerida μίλησε με Έλληνες ευρωβουλευτές για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές στη Βενεζουέλα. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο iefimerida, χαρακτήρισε το καθεστώς της Βενεζουέλας «στυγνή δικτατορία».
«Στη Βενεζουέλα είναι σαφές πια ότι έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, μια στυγνή δικτατορία. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί μια κυβέρνηση που απαγορεύει στη συνασπισμένη αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις εκλογές; Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί μια κυβέρνηση, οι δυνάμεις καταστολής της οποίας, ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την ανθρωπιστική κρίση, την οποία επέφερε στη χώρα το ίδιο αυτό καθεστώς; Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία απαιτούμε σήμερα από το καθεστώς να ακυρώσει τους σχεδιασμούς του και να προκηρύξει αδιάβλητες εκλογές. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας –και όσοι ευρωβουλευτές ως τώρα επέδειξαν μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη στο καθεστώς που αποδεδειγμένα παραβιάζει κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου», δήλωσε η κ. Σπυράκη.
Ο ευρωβουλευτής με την Ελιά, Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει στο iefimerida πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρέπει άμεσα να ξεκινήσει διάλογο για την επίλυση της κρίσης. «Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή μία εκλογική διαδικασία με πολιτικούς κρατουμένους και με περιορισμούς στην συμμετοχή της αντιπολίτευσης. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρέπει να λάβει το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να ξεκινήσει άμεσα το διάλογο με την αντιπολίτευση ώστε να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο σεβασμός στη Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες αξίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ Μίλτος Κύρκος, σε δήλωση του στο iefimerida, επισημαίνει την ανάγκη να επιτρέψει ο Μαδούρο να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια. «Η κλιμάκωση της πολιτικής έντασης και της βίας στη Βενεζουέλα δημιουργεί άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τους πολίτες της. Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών με χρονοδιάγραμμα που δεν έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με την απαγόρευση της συμμετοχής βασικών κομμάτων και χωρίς την εποπτεία από ανεξάρτητους παρατηρητές, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά υποστηρίξαμε στο σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε εθνική συμφιλίωση προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της», δηλώνει ο κ. Κύρκος.
Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές στη Βενεζουέλα
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαϊου του 2018.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποκλείσει από τις προεδρικές εκλογές την Ενωμένη Δημοκρατική Τράπεζα (MUD), έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που συνιστά σοβαρότατη παραβίαση των αρχών για δίκαιες εκλογές, απαγορεύοντας στους υποψήφιους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές με τρόπο ελεύθερο.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν εκλογές αξιόπιστες και διάφανες, με τη συμμετοχή όλων, όπως είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις στο Σάντο Ντομίγκο, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2017 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Βενεζουέλα και μια απαγόρευση πώλησης υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική καταστολή, στις 22 Ιανουαρίου του 2018 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλλει κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, με την αιτιολογία ότι εμπλέκονται στην παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της πόλωσης και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, ότι η Βενεζουέλα έρχεται αντιμέτωπη με μια πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο.
Απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη- να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 20 Μαϊου του 2018, ζητάει την ματαίωση τους μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν εκλογές αξιόπιστες, αδιάβλητες και με τη συμμετοχή όλων.
Επιμένει στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει μόνο εκλογές που θα βασίζονται σε ένα αξιόπιστο εκλογικό χρονοδιάγραμμα, που θα έχουν συμφωνηθεί μέσα σε πλαίσιο διαλόγου με όλους τους φορείς και τα βασικά πολιτικά κόμματα, όπου θα εξασφαλιστούν συνθήκες για συμμετοχή με ίσα δικαιώματα, δίκαιες και διάφανες. Κάτι που σημαίνει την άρση όλων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την σύσταση ενός αντικειμενικού Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, και την ύπαρξη των αναγκαίων εγγυήσεων, όπως είναι η ύπαρξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών.
Ζητάει να διεξαχθούν εκλογές στις οποίες να πληρούνται όλες οι διεθνείς εγγυήσεις, στη βάση των κριτηρίων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, και η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές να αντιμετωπίσει με επείγοντα τρόπο την σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα και να εργαστεί για την εθνική συμφιλίωση.
Ζητάει από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να υιοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση ένα σχέδιο μακροοικονομικής σταθεροποίησης, μαζί με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως είναι η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον υπερπληθωρισμό και την έλλειψη που παρουσιάζεται σε βασικά αγαθά και φάρμακα. Ζητάει από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Υπενθυμίζει ότι στις σημερινές συνθήκες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τις εκλογές που θα προκύψουν από μια νόμιμη διαδικασία, ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την “Ομάδα της Λίμα” να δράσουν με τρόπο κοινό και συντονισμένο.
Αναθέτει στον Πρόεδρο της να προωθήσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, στην Κυβέρνηση και στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, στο Ευρω – Λατινοαμερικανικό Κοινοβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών».