Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Γουαδαλαχάρας, στο δυτικό Μεξικό, για να απαιτήσουν ειρήνη και δικαιοσύνη για τρεις φοιτητές σχολής κινηματογράφου που βρέθηκαν δολοφονημένοι από μέλη συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος.
Η διαδήλωση αυτή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα έγκλημα η αγριότητα του οποίου προκάλεσε σοκ στη χώρα, ήταν η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα.
Οι τρεις φοιτητές εξαφανίστηκαν καθώς επέστρεφαν από γύρισμα σε εξωτερικό χώρο στην πόλη Γουαδαλαχάρα, στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών τους σπουδών.
Οι Ντανιέλ Ντίας, 20 ετών, Μάρκο Άβαλος, 20 ετών, και Σαλομόν Ασέβες, 25 ετών, απήχθησαν, βασανίστηκαν και κατόπιν εκτελέστηκαν, πριν οι σοροί τους διαλυθούν σε οξύ από μέλη ενός καρτέλ των ναρκωτικών.
«Δεν είναι τρεις, είμαστε όλοι μαζί», αλλά και «κυβέρνηση απατεώνισσα, φόνισσα φοιτητών», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Γουαδαλαχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
«Ο παράλογος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών» στράφηκε «εναντίον συμφοιτητών μας» κι αυτό είναι κάτι που «δεν το ανεχόμαστε πλέον. Καλέσαμε σε αυτή τη διαδήλωση για να απαιτήσουμε ειρήνη», τόνισε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ο Χεσούς Μεδίνα, ηγέτης οργάνωσης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Γουαδαλαχάρας.
Πολλοί από τους διαδηλωτές αμφισβήτησαν την εκδοχή που έχει δώσει ο εισαγγελέας του Χαλίσκο για τις περιστάσεις των θανάτων των τριών φοιτητών.
«Αυτά που παρουσίασε βασίζονται σε ενδείξεις, αλλά αποδείξεις, ατράνταχτες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες», τόνισε ο Όσκαρ Χουάρες, πρόεδρος της ένωσης φοιτητών του ιδιωτικού πανεπιστημίου ITESO.
Διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης κατάπληξη και φόβο για τη μαρτυρία ενός από τους φερόμενους ως δράστες, ενός ντόπιου ράπερ, του Κριστιάν Όμαρ, γνωστού με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο QBA, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία πως διέλυσε τα πτώματα σε οξύ.
«Είναι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα συναίσθημα, ξεχνούν ότι (τα θύματά τους) είναι άνθρωποι. Έχουν παντελή έλλειψη αξιών», είπε, αναφερόμενος στους δράστες της δολοφονίες των φοιτητών, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Εδουάρδο Γκόμες, φοιτητής στο TESO.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν φοιτητές πέντε πανεπιστημίων, εκπαιδευτικοί και οικογένειες.
Πάνω από 33.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί κι αγνοούνται στο Μεξικό. Οι υποθέσεις εξαφανίσεων σπανίως εξιχνιάζονται στη χώρα, όπου το 90% των εγκλημάτων μένει ατιμώρητο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ