Με τις φράσεις «ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη» στα ελληνικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου εξέφρασε τα φιλελληνικά του αισθήματα.
Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την Ελλάδα λέγοντας πως δεν διανοείται να σκεφτεί την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και την Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο 3ο μνημόνιο που όπως είπε ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Τόνισε πως η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα έχοντας όμως όχι μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα.
«Η αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών ήταν θεαματική. Από έλλειμμα 15% έχετε πια πλεόνασμα από το 2016. Κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά όσο η Ελλάδα. Έχω βαθιά αγάπη και θαυμασμό για την συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν οι Έλληνες. Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μιας πολιτικής τυφλής λιτότητας. Ανέκαθεν και ειδικά στη δεύτερη περίοδο δύσκολης πορείας τόνιζα τη σημασία της κοινωνικής διάστασης. Αυτό που τώρα κάνετε είναι να προπαρασκευάζεται το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν κάνουμε τίποτα σήμερα αύριο θα πρέπει τα παιδιά σας να τα κάνουν και μάλιστα υπό συνθήκες πολύ πιο δύσκολες».
Ο κ. Γιούνκερ απευθυνόμενος στους Έλληνες βουλευτές τους ζήτησε να συνεχίσουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας προκειμένου οι θυσίες των 8 χρονών να μην πάνε χαμένες.
«Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματα της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη.
Πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και προϋπολογιστικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί προκειμένου να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Για την νέα Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να θεραπευθούν όλες τις παθογένειες που τόσο κόστισαν στη χώρα και στην κοινωνία.
Πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και εργοδότης, η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης και το γενικότερο συμφέρον και όχι μόνο για εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων. Πρέπει μια και έξω να εκριζωθεί η διαφθορά και η οικονομία να δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι χρέη. Σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και το νόμισμα είναι
αυτό είναι η Ευρωπαϊκή μας Ενωσης.
Καθώς η Ελλάδα ανακτά τις δυνάμεις της και τη θέση της στους κόλπους της Ευρώπης υπολογίζω στην Ελλάδα, υπολογίζω σε όλους σας. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας».
Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών
Σαφές μήνυμα έστειλε ο κ. Γιούνκερ στην Τουρκία όσον αφορά την φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους.
«Στη Βάρνα είπαμε στον Ερντογαν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιησει η Τουρκία τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Έχουμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία . Μην μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν.»
Επείγον να λυθεί το πρόβλημα με το ονοματολογικό των Σκοπίων
Όσον αφορά τις συζητήσεις για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων ο κύριος Γιούνκερ ανέφερε πως τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν πρώτα δεν λυθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών
«Σε εμένα δεν προσήκει να σας δώσω κάποια κατεύθυνση, ούτε καν προσανατολισμό όσον αφορά ένα θέμα το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθεί μεταξύ σας. Αλλά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης. Σε αυτή την περίπλοκη περιφέρεια όπως είναι τα δυτικά Βαλκάνια και έχω στο νου μου πάντα τα λόγια του Τσόρτσιλ ότι εδώ ιστορία που παράγεται δεν μπορεί να καταναλωθεί, τόσο πολύ μεγάλη είναι».
Θαυμάζω τη συμπεριφορά σας στο προσφυγικό
Για το προσφυγικό επισήμανε το μεγάλο θαυμασμό που έχει για την συμπεριφορά που επέδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες και κατηγόρησε άλλα κράτη γιατί δεν δίνουν την σημασία που πρέπει στο θέμα και γιατί δεν παρέχουν την βοήθεια που θα έπρεπε στην Ελλάδα.
«Έχω μεγάλο θαυμασμό για την δέσμευση πολλών Ελλήνων που ήρθαν αυθόρμητα να βοηθήσουν τους πρόσφυγες ανοίγοντας τις καρδιές και τα σπίτια τους ακόμα και ενώ οι ίδιοι διανύουν μία περίοδο τόσο πολύ δύσκολη κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να κάνουν πάρα πολλές θυσίες.
Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δεν δείχνουν να νοιάζονται και ιδιαίτερα για το πρόβλημα των προσφύγων και νιώθουν ότι δεν τους επηρεάζει. Ομως είτε είμαστε μέλη της ένωσης είτε δεν είμαστε εάν μια χώρα έχει σοβαρά προβλήματα όπως η Ελλάδα οι υπόλοιποι απέναντι στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης και πρέπει να την συνδράμουν.
Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού που εγώ αποκαλώ Ευρώπη της κρισης. Ήθελα να υποστηρίξω την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές ανέκαθεν και είμαι πεπεισμένος πως καμία άλλη χώρα εάν είχε βρεθεί στη θέση της Ελλάδος αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα δεν θα μπορούσε να τα είχε αντιμετωπίσει όπως έκανε ο ελληνικός λαός με τόσο κουράγιο και τόση αξιοπρέπεια».
Αιχμές άφησε ο κύριος Γιούνκερ και για όσους εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτά τα τελευταία οχτώ χρόνια επέκριναν την Ελλάδα προσπαθώντας να τις κάνουν μαθήματα.
«Κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτόν δύσκολων χρονών η φιλία μου με την Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη. Μεγάλος ήταν και ο θυμός μου εναντίον εκείνων που μιλούν για την Ελλάδα κάθε μέρα. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεις φίλους, να αντιμετωπίζεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα , η Ελλάδα δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλα κράτη. Η Ελλάδα έτυχε πράγματι μιας γενεάς οικονομικής βοήθειας από τις άλλες χώρες. Αλλά η Ελλάδα κατέδειξε την προσήλωσή της απερίφραστα στα προγράμματα προσαρμογής και δρομολόγησε μια ολόκληρη πανοπλία από μεταρρυθμίσεις συχνά οδυνηρότατες οι οποίες είναι όμως το εχέγγυο του εκσυγχρονισμού της».
Φωτογραφίες: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIMENEWS