Την πρώτη θέση στο σύνολο της Ευρωζώνης, όσον αφορά στην αύξηση του συνολικού βάρους (tax wedge), κατέλαβε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα, η αποκαλούμενη «φορολογική σφήνα» διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας για έναν εργαζόμενο, σημειώνοντας αύξηση 0,31% σε σχέση με το 2016, μια αύξηση που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο «φούσκωμα» των εισφορών εργαζομένων (+ 0,15%) και εργοδοτών (+ 0,13%). Σε πιο δεινή θέση από τους Έλληνες, αλλά για το σύνολο των χωρών που καλύπτει ο ΟΟΣΑ, βρέθηκαν μόνο οι Τούρκοι (+ 0,41%), οι Τσέχοι (+ 0,36%) και οι Μεξικανοί (+ 0,34%).
Τα επιμέρους στοιχεία έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς παρατηρείται μια σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης, με δεδομένο ότι το σύνολο αυτών των βαρών έχει ανέβει κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δύο χρόνια (2015: 39,1%, 2017: 40,8%), ως αποτέλεσμα της επιλογής αύξησης φόρων και εισφορών προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Όσον αφορά στις οικογένειες με 2 παιδιά κι έναν εργαζόμενο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ως προς το ύψος της «φορολογικής σφήνας», με 39%, όντας πίσω μόνο από τη Γαλλία (39,4%), γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο δραστικό περιορισμό του αφορολογήτου λόγω προστατευόμενων μελών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο φόρος εισοδήματος και οι εισφορές για εργαζόμενο με 2 παιδιά, ανέρχονται στο 26,5% των μέσων ακαθάριστων αποδοχών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες τις ΟΟΣΑ είναι 19,9% και στις χώρες της Ε.Ε. 21,3%. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες νοικοκυριών με παιδιά.
Διαβάστε αναλυτικά την Εκθεση του ΟΟΣΑ (κάντε κλικ στην εικόνα)