Την...διπλωματία των ομήρων ενεργοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μέσα στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, θέτοντας ανοικτά πια θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε πρόβλημα διαρκείας για την Αθήνα. Η συνέντευξη Ερντογάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και φυσικά της κυβέρνησης. Και η ελληνική πλευρά έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν σαν να μην άκουσε τα όσα «απαράδεκτα» ειπώθηκαν από τον Ερντογάν περί ανταλλαγής και συμψηφισμού.
«Κρατούμε το θετικό σκέλος, τη στροφή υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις του Σουλτάνου ότι δε θέλει άλλες εντάσεις με την Ελλάδα. Διευκρινίζοντας αμέσως μετά, σε υψηλούς τόνους, ότι αναφορές περί ανταλλαγής και συμψηφισμού των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.
Και στο βάθος προβληματισμός
Προβληματισμό ,ωστόσο, προκαλεί στην κυβέρνηση, ότι το εν λόγω θέμα έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκική ηγεσία και η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι πως δεν αποκλείεται να εξαντληθεί η χρησιμότητά του από πλευράς Ερντογάν όχι μόνο για προεκλογική εκμετάλλευση, παρά ως μέσο πίεσης για τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Δύσης. Στο μεταξύ,ο χρόνος της 18μηνης κράτησης των οκτώ λήγει οσονούπω και η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για το αν τελικώς θα τους δοθεί άσυλο ή όχι θα αποτελέσει μάλλον νέο φιτίλι έντασης. Με δεδομένη τη στάση της Άγκυρας που επιμένει στην έκδοσή τους, παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.