Τους χειρότερους φόβους του Μαξίμου ήρθε να επιβεβαιώσει ο Ταγίπ Ερντογάν με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο «ξόρκιζαν» μια τέτοια πιθανότητα και τώρα επαναπροσδιορίζουν την τακτική τους, διότι φοβούνται ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις Αθήνας-Άγκυρας το επόμενο διάστημα. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος και από τη μία επιχειρούν να «διαβάσουν» τον «σουλτάνο» πίσω από τις γραμμές, από την άλλη δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα και να γνωρίζουν πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τις δύο πλευρές.
Όσο για την «ατζέντα» που θα μπορούσε να αποτελέσει μαγνήτη για νέες τριβές; Το πολύ σοβαρό θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και η πιθανότητα οι προοπτικές της απελευθέρωσής τους να γίνουν ακόμη δυσμενέστερες. Οι βλέψεις της Τουρκίας στα ενεργειακά και την κυπριακή ΑΟΖ, και βέβαια οι συνοριακές διαφορές τις οποίες η Άγκυρα αποκαλεί «γκρίζες ζώνες» και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ.
Και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο iefimerida, η ελληνική πλευρά δεν θέλει επ' ουδενί «τα ανοιχτά θέματα να μπλεχτούν στην ατζέντα της εκλογικής διαδικασίας»!
Απρόβλεπτος ο Ερντογάν αν βγει νικητής
Κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μια πιθανή επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν θα τον καταστήσει απόλυτο κυρίαρχο.
Εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει δύο πιθανές συνέπειες: είτε ο ίδιος θα καταστεί «ασφαλής» και θα δράσει αποσυμπιέζοντας την κατάσταση (κοινώς, θα εγκαταλείψει την προκλητικότητα), είτε θα αισθανθεί τόσο ισχυρός που θα εντείνει περαιτέρω την ένταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια επικράτηση.
Και η θετική... ανάγνωση
Στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρντησης υπάρχουν, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida, και κάποιοι πιο αισιόδοξοι. Οι οποίοι βλέπουν θετικά το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν εκλογές τώρα, αφού, όπως λένε, δικαιώνεται η εκτίμηση πως ο Ερντογάν καλλιεργεί την όλη ένταση με την Ελλάδα για τα εσωτερικά του ζητήματα (πέρα από το φλέγον θέμα της Συρίας).
Παράλληλα, συγκαταλέγουν στα «συν» και το γεγονός ότι συρρικνώνεται -όπως λένε- η προεκλογικής περίοδος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει πιθανότητα αποσυμπίεσης.