Ο Κιμ πήγε στην Κίνα για να μάθει πώς πρέπει να... χειριστεί τον Τραμπ - iefimerida.gr

Ο Κιμ πήγε στην Κίνα για να μάθει πώς πρέπει να... χειριστεί τον Τραμπ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από στρατηγικής άποψης το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα χαρακτηρίζεται ως λίαν ευφυής κίνηση στη σκακιέρα, εκτιμούν αναλυτές.

Με μια συμφιλίωση με το Πεκίνο ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας αποκτά πρόσθετο χώρο για τις διπλωματικές του κινήσεις, λέει ο Λη Κουάν Σέι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κιουνγκνάμ της Νότιας Κορέας. Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον η Κίνα μετείχε στις ολοένα και δραστικότερες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα. Κι αυτό το ενιαίο μέτωπο της διεθνούς κοινότητας κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν αποκλείεται να αρχίσει πλέον να εμφανίζει ρωγμές.

Με την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Κιμ απέδειξε γι’ άλλη μια φορά πόσο ικανός είναι στις διπλωματικές κινήσεις στην κόντρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και πλέον μπορεί να προσέλθει με περισσότερη αυτοπεποίθηση στην προγραμματισμένη συνάντηση κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ περί τα τέλη Μαίου, όχι μόνον ως επικεφαλής μιας νέας πυρηνικής δύναμης, αλλά και ως ένας ηγέτης που απολαμβάνει της στήριξης της Κίνας και του πανίσχυρου προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κιμ πήγε στην Κίνα για να μάθει πώς πρέπει να... χειριστεί τον Τραμπ | iefimerida.gr 0

Όμως το ταξίδι ενδέχεται να είχε κι άλλον ένα λόγο: να βοηθήσει ο Σι τον Κιμ να προετοιμαστεί για το κρίσιμο τετ-α-τετ.

Από τη σκοπιά της Πιονγιάνγκ η Κίνα μπορεί να δώσει στον Κιμ χρήσιμες πληροφορίες για την αμερικανική κυβέρνηση. «Δύο πράγματα θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν: να ζητήσει από την Κίνα να χαλαρώσει την εφαρμογή των κυρώσεων και συμβουλές για το πώς να χειριστεί τον Τραμπ, αν ο τελευταίος τηρήσει σκληρή στάση», είπε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Λάουελ Ντίτμερ.

Η Κίνα γνωρίζει πώς να εντυπωσιάζει τον Τραμπ, ο οποίος επλέξε το εγκώμιό της και του Κινέζου ομολόγου του όταν του έστρωσαν τα κόκκινα χαλιά στην προσεκτικά ενορχηστρωμένη και εντυπωσιακή υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά την επίσημη επίσκεψή του τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Κιμ πήγε στην Κίνα για να μάθει πώς πρέπει να... χειριστεί τον Τραμπ | iefimerida.gr 1
Ο Κιμ πήγε στην Κίνα για να μάθει πώς πρέπει να... χειριστεί τον Τραμπ | iefimerida.gr 2

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστό πόσο κολακεύεται όταν του δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή -κάτι που ενδέχεται να εκμεταλλευτεί η Πιονγιάνγκ κατά τις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Η Κίνα συγκαταλέγεται επίσης στις χώρες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ, που δεν έχουν κρύψει παλαιότερα την αποστροφή τους ο ένας για τον άλλον -αν και έριξαν τελευταία τους τόνους.

Πέρα απ’ τις συνομιλίες καθεαυτές ο Κιμ ενδέχεται να ενδιαφέρεται και για το προσωπικό στιλ ως διαπραγματευτή του Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «ερασιτέχνης». Ο Τραμπ είχε σε προηγούμενες επαφές του με ξένους ηγέτες -Μέρκελ, Σίνζο Άμπε μεταξύ άλλων- κάποιες αμήχανες ή έντονες στιγμές – κάτι που ίσως εξηγεί γιατί στράφηκε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης στην Κίνα για συμβουλές ως προς το πώς να χειριστεί τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο Σι έχει συναντήσει τον Τραμπ και από πολλές απόψεις έμαθε πώς να τον χειρίζεται καλύτερα απ’ ό,τι ορισμένοι εδώ στην Ουάσιγκτον», είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αλλά και για τον Σι Τζινπίνγκ ήταν χρήσιμη η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο: «Παρά τις πρόσφατες εντάσεις, ήθελε να μάθει τι έχει κατά νου ο Κιμ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ κι εξακολουθεί να διαθέτει μοχλούς πίεσης στην Πιονγιάνγκ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ