Ένα ευγενικό «όχι» είναι η απάντηση της ΝΔ στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με επιστολή που έστειλε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην ΧΑ) παρουσιάζει ως αναγκαιότητα η σχετική διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα, καλώντας τα κόμματα να πάρουν θέση επί των προτάσεων του ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, «σε ανύποπτο χρόνο η ΝΔ έχει καταθέσει τους άξονες των προτάσεων της, που αφορούν πολύ περισσότερες αλλαγές, από τις κατ’ ελάχιστο αναγκαίες που περιγράφει η Φώφη Γεννηματά στην επιστολή της».
Μ’ αυτό τον «κομψό» τρόπο καθιστούσαν και άκαιρο, αλλά και ελλιπές, το περιεχόμενο των προτάσεων που περιλαμβάνει η επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και αποφασίστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του. Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την επιστολή της κας Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε υποστηρίξει με άρθρο του, ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας, φανερώνοντας ότι ακόμα και στο εσωτερικό του νέου πολιτικού φορέα υπάρχουν ενστάσεις για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε και προωθείται από τον Νίκο Αλιβιζάτο.
Η επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έφτασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με συνεργάτες του, αφού την μελέτησαν, να σημειώνουν, ότι «Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμα με τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή αλλά να αποκτήσει η χώρα έναν σύγχρονο καταστατικό χάρτη που να συμβαδίζει με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαίρως αναφερθεί στην ανάγκη «μιας ευρύτατης και κυρίως τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης στον καταστατικό χάρτη της χώρας», ωστόσο, έχει επισημάνει πως αυτό μπορεί να γίνει από την επόμενη Βουλή, αφού είναι κρίσιμο να έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Η άρνηση της ΝΔ να μπει τώρα σε μια τέτοια συζήτηση μπορεί να χαρακτηριστεί αναμενόμενη και φυσιολογική.
Ταυτόχρονα στην Πειραιώς τονίζουν ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία όσο υπάρχει η παρούσα κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με μια κυβέρνηση, που μπροστά στο κομματικό της συμφέρον, έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στους θεσμούς του κράτους δικαίου, απαξιεί για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και λειτουργεί με καθεστωτική αντίληψη» επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ και σημειώνουν, ότι το σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο λάσπης που έχει τορπιλίσει κάθε περιθώριο συναίνεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούλιο του 2016, είχε χρησιμοποιήσει το προαύλιο της Βουλής ως σκηνικό κομματικής φιέστας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προβολείς το είχαν ¨ντύσει¨ με κόκκινο χρώμα, για να εξαγγείλει την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιχειρώντας να συνδεθεί με το ριζοσπαστικό του παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι η αναθεώρηση θα προχωρούσε μέσα από τη συγκρότηση συνελεύσεων και την κατάθεση προτάσεων ακόμα και από μεμονωμένους πολίτες, αδιαφορώντας, όπως είχε καταγγείλει τότε η αντιπολίτευση, για τα όσα ορίζει με σαφήνεια το Σύνταγμα της χώρας.
Η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία αυτή ως αντιθεσμική, πέρα από κάθε πρόβλεψη του Συντάγματος, που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τη διαδικασία αναθεώρησης του, μέσα από αυστηρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Εν κατακλείδι, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η πρωτοβουλία που πήρε η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο κ. Τσίπρας το 2016, χωρίς να τις ταυτίζουν, σύντομα θα καλυφθεί από την επικαιρότητα και τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Όμως, η Συνταγματική αναθεώρηση, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, στο οποίο οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, αμέσως μετά τις εκλογές, μπορούν να επιτύχουν τις απαραίτητες συναινέσεις, για να προχωρήσουν στην ουσιαστική αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ