Τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για την…ουσία της βαρυσήμαντης επίσκεψης που πραγματοποίησε στα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές έγιναν σε καλό κλίμα. Ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Και μάλιστα, όχι μόνο για το θέμα του Ονόματος, αλλά και για τις διατάξεις που μπορεί να υπονοούν αλυτρωτικές βλέψεις.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές που έχουν πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν στο iefimerida για πρόοδο, αν και μένει ακόμη πολύς δρόμος.
Όπερ και σημαίνει οτι η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία.
Νέο ραντεβού στη Βιέννη
Η διαπραγμάτευση για την επίλυση του "Μακεδονικού" μεταφέρεται πλέον στη Βιέννη (στις 29 και 30 Μαρτίου) όπου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Δυσκολεύνται τα Σκόπια
Σε πρακτικό επίπεδο, είναι πολύ δύσκολο για τα Σκόπια να δεσμευθούν σε αναθεώρηση, καθώς ο Ζ. Ζάεφ δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για κάτι τέτοιο. Άλλωστε για μια πιθανή αναθεώρηση χρειάζεται τα 2/3 του Κοινοβουλίου.
Τσίπρας: Θέλουμε λύση, αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτή
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επέλεξε χθες και μετά το πέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες να δώσει τον τόνο για το συγκεκριμένο θέμα. Και καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την ελληνική πλευρά : « είναι μία ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μία υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση»! Για να προσθέσει, ότι «δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά».