Ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ επέστρεψαν στους γονείς τους στην πόλη Νταπτσί της Νιγηρίας κάποιες από τις 110 μαθήτριες που είχαν απαγάγει τον περασμένο μήνα από οικοτροφείο της πόλης.
Οι εξτρεμιστές μπήκαν στην πόλη με εννέα οχήματα γύρω στις 2π.μ. κι άφησαν τα κορίτσια στο κέντρο της. Την ώρα που έντρομοι κάτοικοι έβγαιναν από τα σπίτια τους οι ισλαμιστές τους είπαν: «αυτό είναι μια προειδοποίηση προς όλους σας. Το κάναμε από οίκτο. Μην ξαναστείλετε τις κόρες σας σε σχολεία». «Μπόκο Χαράμ» σημαίνει «απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση» στη διάλεκτο Χάουζα.
Οι κοιτώνες του οικοτροφείου στο Ντάπτσι μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ τον περασμένο μήνα
Σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται την κυβέρνηση, 76 μαθήτριες απελευθερώθηκαν, ενώ το Reuters, επικαλούμενο συγγενείς και μαθήτριες που απελευθερώθηκαν κάνει λόγο για μια μαθήτρια η οποία εξακολουθεί να κρατείται και προσθέτει ότι πέντε έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι μαθήτριες, ηλικίας 11 ως 19 ετών, είχαν απαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Πληρoφόρησης της Νιγηρίας δήλωσε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των κοριτσιών. «Δεν καταβλήθηκαν λύτρα σε αυτούς (την Μπόκο Χαράμ) για την απελευθέρωσή τους. Ο μοναδικός όρος που μας έθεσαν είναι να μη παραδώσουμε (τα κορίτσια) στον στρατό, αλλά να τις αφήσουμε στην πόλη Νταπτσί χωρίς στρατιωτική παρουσία», είπε ο υπουργός Πληροφόρησης Λάι Μοχάμεντ στο Reuters από την Αμπούτζα.
Η απελευθέρωση των κοριτσιών έρχεται ένα 24ωρο μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που καταδίκαζε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την αποτυχία τους να «διαβάσουν» αρκετά προειδοποιητικά μηνύματα της επικείμενης επίθεσης τον περασμένο μήνα. Ο νιγηριανός στρατός χαρακτήρισε απολύτως ψευδή την έκθεση.
Η κυβέρνηση έσπευσε, πάντως, να πανηγυρίσει: «ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΕΑ από το Ντάπτσι, στην πολιτεία Γιόμπε. Δόξα τω Θεώ για την ασφαλή επιστροφή των αδελφών μας», έγραψε στο Twitter σύμβουλος του Προέδρου της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι.
Η μαζική απαγωγή των κοριτσιών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί επανέφεραν οδυνηρές μνήμες της επίθεσης που είχε εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ το 2014 σε σχολείο του Τσιμπόκ. Τότε είχε απαγάγει 276 κορίτσια και περίπου 100 εξ’ αυτών ουδέποτε επέστρεψαν. Ορισμένα αναγκάστηκαν να παντρευτούν τους δεσμοφύλακές τους και απέκτησαν μαζί τους παιδιά.