Ενα συμβολικό δώρο έλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνάντησης των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ, με θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας».
Μετά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έλαβε ένα κλαδί ελιάς από τον κ. Καββαθά, ο οποίος είπε ότι «για μας σημαίνει συνεργασία για να βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα από το αδιέξοδο και να δώσουμε ελπίδα στην επόμενη γενιά»
Ο Πρωθυπουργός, παραλαμβάνοντας το δώρο απάντησε:
«Ας ελπίσουμε αυτός ο κλάδος ελιάς να έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό στις μέρες τις κρίσιμες που διανύουμε. Ας συμβολίζει την ειρήνη, τη συνεννόηση και τη συνεργασία τόσο των κοινωνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας όσο όμως και όλων των πλευρών που συναπαρτίζουν αυτή την εύθραυστη γειτονιά στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Αρα είναι χρήσιμο αυτό το δώρο και συμβολικό».
Με την χειρονομία αυτή, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει εξ νέου τους τόνους έναντι της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία συντηρεί ψυχροπολεμική στάση αναφορικά με όλα τα ανοιχτά θέματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την Τουρκία
Η επιλογή της κυβέρνησης να απαντά με «κλάδο ελαίας» στην Τουρκία, παρά τις προκλητικές δηλώσεις από την Αγκυρα, αποφασίστηκε στην άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, προ διημέρου. Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές, ενώ η κυβέρνηση θα αντιδράσει κλιμακωτά και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις.
Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.
Στο άτυπο συμβούλιο αποφασίστηκε ότι η όποια παρέμβαση θα είναι κλιμακωτή και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από την Τουρκία.
Τσίπρας: Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε ότι «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά έκανε παρέμβαση στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θέτοντας το θέμα της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Αγκυρας στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.