Παρά το γεγονός ότι έξι εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη μόλις δύο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις δύο περιοχές.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων παρά τις προσδοκίες που η ίδια είχε για μεταλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, μόλις δύο υποψηφιότητες κατατέθηκαν.
Οι δύο διαγωνισμοί αφορούσαν την «παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»» και την «παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο».
Οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν, μία για κάθε διαγωνισμό, είναι από την Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για την περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και από την Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠE για το Ιόνιο.
Εκπληξη αποτελεί η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ισπανική Repsol, η οποία συμφώνησε να εισέλθει στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσεων και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Διαχειριστή.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η ιταλική ΕΝΙ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον γεγονός που πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την εξέλιξη των ερευνών στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. H ιταλική Eni, περιλαμβανόταν στη λίστα των εταιρειών που έδειξαν σε όλη τη φάση του διαγωνισμού ισχυρό ενδιαφέρον, συμμετείχε στις παρουσιάσεις, είχε αγοράσει τα πακέτα των σεισμικών και είχε δώσει την εντύπωση ότι θα καταθέσει προσφορά.
Πάντως η παρουσία των τριών μεγάλων διεθνών εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές δηλαδή των ExxonMobil, Total και Repsol, δίνει ισχυρό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων η οποία στη συνέχεια θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση προς υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών.