Το επίδομα ενοικίου και η απόφαση της τέως -πλέον- αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου να λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα προκάλεσαν αναταραχή και πανικό στην κυβέρνηση και φέρνουν πιο κοντά τον ανασχηματισμό.
Αν και μετά την παραίτηση της κυρίας Αντωνοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν μιλούσε για ανασχηματισμό, αλλά ίσως για αντικατάστασή της, πλέον μετά και την τελευταία εξέλιξη με την παραίτηση και του συζύγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι αλλαγές σε πρόσωπα στο υπουργικό σχήμα θεωρούνται δεδομένες.
Βέβαια στο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους, κάνουν λόγο για στοχευμένες-διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Η πολιτική πίεση, άλλωστε, που ασκήθηκε στο Μαξίμου έπειτα από τα συντονισμένα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν ασφυκτική. Μάλιστα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν η Ράνια Αντωνοπούλου προχώρησε αρχικώς σε... εξηγήσεις, χωρίς να παραιτηθεί.
Σε αυτή την ατμόσφαιρά, οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας από τους συνεργάτες του είναι ότι η λύση του ανασχηματισμού θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρεθεί στην Τρίπολη, όπου και θα μετέχει στις εργασίες του Αναπτυξιακού και Περιφερειακού Συνεδρίου και με την επιστροφή του στην Αθήνα αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να σιωπούν και να μην επιβεβαιώνουν κανένα σενάριο αλλαγής προσώπων.
Σχήμα εκλογικής μάχης;
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει με τους στενούς του συνεργάτες να αναζητά τα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά των υπουργών που θα αποφασίσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.
Μετά την «έξωση» της Αντωνοπούλου και την αποχώρηση του Παπαδημητρίου, πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός κυβέρνησης θα μείνουν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Προβληματισμός υπάρχει και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί εκτός κυβέρνησης, αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Ναυτιλίας. Δεδομένη δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε η παραμονή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Βαγγέλη Αποστόλου.
Ποιοι υπουργοί δείχνουν αμετακίνητοι
Όλα δείχνουν ότι ακλόνητο παραμένει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς η διαπραγμάτευση για το χρέος και οι όροι της εξόδου από το Μνημόνιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση.
Κρίσιμες επιλογές, που θα δείξουν προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας, είναι αυτές στον χώρο της Δικαιοσύνης. Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις των κ. Κοντονή και Παπαγγελόπουλου, με δεδομένο ότι κατά την τελευταία υπόθεση με τη Νovartis, που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» στην πολιτική αντιπαράθεση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν πιο συγκρατημένη στάση.
Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με το Σκοπιανό σε διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικό εταίρος Πάνος Καμμένος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ πιθανότητες για αναβάθμιση συγκεντρώνουν πρόσωπα της νεότερης γενιάς όπως οι κ. Χαρίτσης και Λιάκος.
Για την πλήρωση του κενού του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ακουστεί το όνομα του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί άλλο «μάτι» του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο για συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο.
Τι θα γίνει με τις «ορφανές» θέσεις
Όσο για τις θέσεις που έχουν «χηρέψει», ήτοι αυτές της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, του υφυπουργού Παιδείας (μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι) και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη (ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες), τα καθήκοντά τους εκτελούν ήδη οι επικεφαλής των υπουργείων. Και ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξουν εντέλει νέοι αναπληρωτές ή υπουργοί.
Γιατί δεν έγινε ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που στο Μαξίμου έγιναν σκέψεις για ανασχηματισμό ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο λίγο η αγωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λίγο οι αντιρρήσεις και οι φόβοι Τσακαλώτου, ακύρωσαν τα σχέδια αλλαγών και ο πρωθυπουργός το άφησε για αργότερα.
Τελικά, τα σενάρια επανήλθαν λίγες εβδομάδες πιο μετά, όταν ο Γιάννης Μουζάλας, έπειτα από μια συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία δέχτηκε ομοβροντία συντροφικών πυρών, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο και τότε ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμείνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε -χωρίς απρόοπτα- να δει τελικά τι θα γίνει με την τύχη της υποψηφιότητας Μουζάλα για ευρωπαϊκή θέση.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά το ναυάγιο του πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την καταστροφή του παραλιακού μετώπου που γέμισε με πετρέλαιο, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μην καρατομήσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, παρά τις αντιδράσεις από την κοινωνία, προκειμένου να μην «κάψει» το χαρτί των αλλαγών, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε μια δύσκολη πολιτική στιγμή.