Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα του λαού μας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα.
Ηταν θα λέμε ένα άτυπο ημερολόγιο για την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα και περιλαμβάνει 7 ακόμα της περιόδου της Σαρακοστής.
Ενα κουλουράκι με 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν κάθε βδομάδα μέχριο και το Πάσχα.
Η γυναικέια αυτη μορφή έχει σταυρωμένα τα χέρια γιατί προσεύχεται και την φτιάχνουμε χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.
Σύμφωνα με την λαογραφία, αυτό το κομμάτι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο μαζί με τα υπόλοιπα και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής.
Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Πώς θα φτιάξετε την κυρά Σαρακοστη
Το μυστικό είναι στο πολύ αλάτι για να μην χαλάσει. Άλλωστε δεν τρώγεται
Ζυμώνουμε 3 κούπες αλεύρι και 1 κούπα αλάτι με 1 κούπα νερό
Μπαχαρικά για διακόσμηση, γαρύφαλλα για ματάκια
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο και τα 7 πόδια της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.
Οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής
- 1η Κυριακή της Ορθοδοξίας
- 2η Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
- 3η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
- 4η Κυριακή του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακας
- 5η Κυριακή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
- 6η Κυριακή των Βαΐων
- 7η Κυριακή του Πάσχα