Σε τετ α τετ των δύο αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ελλάδας-Τουρκίας), αναμένεται να αναζητηθούν «καθαρές κουβέντες» για τις προθέσεις της Άγκυρας στην περιοχή των Ιμίων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, o Α/ΓΕΕΘΑ Nαύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας και τόπου, προκειμένου να ορίσουν διμερή στρατιωτική συνάντηση κορυφής.
Κάτω από το πλαίσιο των ΜΟΕ, άμεση και ουσιαστική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου και η άρση παρεξηγήσεων που προκάλεσαν δημόσιες δηλώσεις όπως αυτή του Τούρκου στρατηγού ο οποίος λίγα 24ωρα πριν διαβεβαίωνε για τη δυνατότητα της Τουρκίας παράλληλα με το Αφρίν να διεξάγει επιχειρήσεις σε τρία μέτωπα με ένα εξ αυτών να είναι το Αιγαίο. «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα που δεν επιδιώκει ούτε αναζητά ελληνοτουρκική ένταση.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τόπος συνάντησης των δύο αξιωματούχων, θα μπορούσε να είναι η Ρώμη ή και οι Βρυξέλλες, ωστόσο δεν έχουν ακόμα κλειδώσει ούτε ο τόπος ούτε η ημερομηνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας και Ερντογάν είχαν ενθαρρύνει στο Μέγαρο Μαξίμου την εντατικοποίηση του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ των δύο αρχηγών, κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Γιλντιρίμ: Κατά λάθος η σύγκρουση των πλοίων στα Ίμια -Αθήνα: Δύο φορές το ίδιο λάθος;
Tην ίδια ώρα πάντως στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία καθώς από την πλευρά της Άγκυρας, αν και στα λόγια όλα αποδίδονται στην κακιά στιγμή, επί της ουσίας διαπιστώνεται σχεδιασμός τακτικής. «Η ενέργεια στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας» φέρεται να υποστήριξε στον Αλέξη Τσίπρα ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ο οποίος (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα) τον κάλεσε στο τηλέφωνο χτες το απόγευμα μετά την προσπάθεια εμβολισμού του ελληνικού σκάφους του ΛΣ, από αντίστοιχο τουρκικό. Όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με τερματισμό της τουρκικής δραστηριότητας σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στο Αιγαίο.
Ο κ.Τσίπρας μετά το νυχτερινό επεισόδιο στα Ίμια, ήταν όλη την ημέρα σε επαφή με το πεντάγωνο και τον Πάνο Καμμένο οι οποίοι τον ενημέρωναν για την κατάσταση που επικρατούσε στο Αιγαίο με την αυξημένη Τουρκική παρουσία στις δύο βραχονησίδες.
Η Αθήνα εμφανίζεται προβληματισμένη καθώς δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως η σύγκρουση των δύο σκαφών δεν οφειλόταν σε λάθος, ενώ είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες και πάλι από την πλευρά της Τουρκίας, κι όχι αντίστροφα.
Κάποιοι συνδυάζουν και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας με την επιχείρηση του σκάφους που θα «τρυπήσει» για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου. Άλλοι έμπειροι αξιωματικοί, θεωρούν ότι η Τουρκία «βγήκε» στο Αιγαίο, επειδή «τα βρήκε σκούρα» στο Αφρίν και δεν προχωρά όσο εύκολα θα περίμενε.
«Θέλουν να είναι συνέχεια στα Ίμια και εμφανίζονται με ιδιαίτερα επιθετική στάση» επισημαίνει στο iefimerida έμπειρος αξιωματικός υπογραμμίζοντας ότι στα Ίμια βρέθηκαν χτες 3 και όχι 11 τουρκικά πλοία όπως διαφήμιζαν τα Τουρκικά ΜΜΕ.
Πέρα από την επαγρύπνηση για τις ακατοίκητες νησίδες, ανησυχία υπάρχει και για τα πιθανά τετελεσμένα που ίσως θελήσει να δημιουργήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο και γι αυτό το λόγο η ελληνική παρουσία είναι επίσης ορατή στην περιοχή.
Λιγότερη ωστόσο εμφανίζεται η ανησυχία που καταγράφεται για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εκεί, πολλοί ελπίζουν ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλότερα. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Π.Καμμένος και η κυβέρνηση, ενημέρωσαν τις Βρυξέλλες για τις Τουρκικές πρακτικές που δε φαίνεται να αλλάζουν ενώ και ο πρωθυπουργός θα ασκήσει όλη την επιρροή του, αν χρειαστεί να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες.
Γιλντιρίμ: Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης
Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε την αποκλειστική είδηση του iefimerida, λέγοντας ότι σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας θα αποφασιστούν τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη σύνοδο των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Μάιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο κρατών (σ.σ. Ελλάδας-Τουρκίας) θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν».
Μιλώντας για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης μετά το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που χτύπησε πλοίο του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια ο κ. Γιλντιρίμ είπε «του τονίσαμε έντονα ότι η αποφυγή εντάσεων θα είναι καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις των δύο κρατών».
Αφού είπε ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι «θάλασσα φιλίας» πρόσθεσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για ταξίδι στη Λευκορωσία: «τελευταία υπήρξαν ορισμένες προκλήσεις που ξεκίνησαν στα Ίμια και σε αυτές εμείς απαντήσαμε».