Ωρα μηδέν για κούρεμα του ελληνικού χρέους - PSI - iefimerida.gr

Ωρα μηδέν για κούρεμα του ελληνικού χρέους - PSI

Ωρα μηδέν για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και το PSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το θρίλερ για συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους και αμέσως μετά θα μετά θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Από την εξέλιξη αυτή θα κριθεί ουσιαστικά εάν η Ελλάδα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που είναι προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, αν και εκφράζει την αισιοδοξία του και καλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των τίτλων, η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη και η αγωνία θα παραταθεί για όλη την εβδομάδα, αφού οι περισσότεροι από τους ιδιώτες επενδυτές θα δηλώσουν συμμετοχή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε και εκπνέει η προθεσμία.

Το IIF με ανακοίνωση του απευθύνει κάλεσμα προς τους ιδιώτες πιστωτές αναφέροντας πωε «η επιτυχής ολοκλήρωση των ανταλλαγών θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, και θα βοηθήσει την χώρα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να θέσει τις βάσεις για την οικονομική της ανάκαμψη. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη και την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, απαραίτητης για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Υπευνθυμίζεται μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν και τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν για τη δική τους συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις, για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, των εφημεριών των γιατρών αλλά και του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να δώσουν οι δανειστές της Ελλάδας να δώσουν το πράσινο φως και μέχρι τις 14 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το PSI, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα η πρώτη δόση του νέου δανείου προκειμένου να πληρωθεί το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 20 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ