Στα γαλλικά μπιστρό σερβίρουν το Croque-monsieur με πράσινη σαλάτα. Είναι η απόλυτη γαλλική λιχουδιά που λατρεύει όλος ο πλανήτης.
Είναι στην πραγματικότητα ένα σάντουιτς με μπεσαμέλ, ζαμπόν και τυρί, το οποίο ψήνεται στο γκριλ ή στο τηγάνι, για λίγα λεπτά, και σερβίρεται ζεστό.
Υλικά
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 1 ποτήρι γάλα
- 20 γραμμάρια αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 4 φέτες ψωμί (ή περισσότερες)
- 6 λεπτές φέτες τυρί Emmenthal ή παρόμοιο
- 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- 6 λεπτές φέτες ζαμπόν
- 1/2 κουταλιά γλυκού μουστάρδα

Εκτέλεση
- Ξεκινήστε με την απλούστατη μπεσαμέλ: Σε κατσαρολάκι λυώστε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε. Ρίξτε σταδιακά το γάλα και ανακατέψτε απαλά με αυγοδάρτη. Βάλτε τη μουστάρδα. Αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας, να γίνει μπεσαμέλ κάπως πηχτή. Βγάλτε από τη φωτιά, ρίξτε αλάτι, πιπέρι, τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Ανάψτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
- Ανοίξτε τις φέτες ψωμιού -Ρίξτε σε καθεμιά λίγη μπεσαμέλ, μετά μια φέτα ζαμπόν, μια φέτα τυρί
- Κλείστε το σάντουιτς με άλλες φέτες -Απλώστε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω σε κάθε σάντουις, ρίξτε λίγο τριμμένο τυρί, βάλτε στο φούρνο για 10 λεπτά
- Αφήστε να ροδίσει -Σερβίρεται πολύ ζεστό, με πράσινη σαλάτα κατά προτίμηση
Χρησιμοποιήστε καλά υλικά και φάτε το croque monsieur σας σαν βασιλιάδες!

Πιο απλό croque monsieur στο τηγάνι
- 4 φέτες ψωμί (του τοστ ή κανονικό)
- 4 φετούλες ζαμπόν
- 4 φετούλες τυρί
- 1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
- Χτίστε τα κροκ-μεσιέ: ψωμί, τυρί, ζαμπόν, τυρί, ψωμί
- Mπορείτε να βάλετε δύο ειδών τυριά: Emmental και Cheddar
- Ζεστάνετε το βούτυρο σε τηγάνι
- Βάλτε το croque monsieur στο τηγάνι να ροδίσει καλά και να πιεί βούτυρο και από τις δύο πλευρές
- Ψήστε όσα λεπτά χρειαστούν για να ροδίσει καλά και να λυώσει το τυρί
- Κόψτε το κροκ-μεσιέ σε τρίγωνα και σερβίρετε πολύ ζεστό
- Είναι τόσο απολαυστικό που πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε!

Υπάρχει και το croque-madame: είναι ακριβώς το ίδιο, με ένα αυγό μάτι από πάνω. Αριστούργημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο