Εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis με μίζες και βαλίτσες γεμάτες χρήματα περιγράφει η δικογραφία της υπόθεσης που έφτασε στη Βουλή, στηριζόμενη σε καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων.
Οι πληροφορίες απο τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που διάβασαν την δικογραφία, κάνουν λόγο για αναφορές σε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Και η συγκεκριμένη δικογραφία στήθηκε στις καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων με αλλοιωμένα όλα τα χαρακτηριστικά, και των οποίων δεν συνάγονται η ακριβής ιδιότητα και ο τρόπος που απέκτησαν την υποτιθέμενη γνώση για τα θέματα αυτά.
Ο καθένας εκ των τριών μαρτύρων έχει δώσει περίπου 7-8 καταθέσεις. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Νοεμβρίου 2017 και μεγάλος αριθμός τους (περίπου 10) δόθηκε από το διάστημα 10 Ιανουαρίου έως και 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την Μακεδονία.
Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.
Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις πληρωμές και διένειμε τις μίζες.
Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από 8 Νοεμβρίου του 2017, κλιμακώνονται και επιταχύνονται τώρα έως το Φεβρουάριο του 2018 προφανώς γιατί είχε γίνει μακρά προετοιμασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκομένους. Οπως αναφέρεται, για παράδειγμα, έχει δωροδοκήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να παρασυρθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και να γίνει μεγάλη και υπερβολική παραγγελία αντιγριπικών εμβολίων.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, δεν υπάρχει Υπουργός Υγείας και Εργασίας που να μνημονεύεται το όνομα του και να μην έχει δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ.
Για «επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε από το περιστύλιο της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια αφού διάβασε το υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.
Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λένε ότι δεν έκαναν αυτοί τις πληρωμές. Ωστόσο, οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες περιγράφουν πώς γίνονταν οι δωροδοκίες και μάλιστα -κατά τις πρώτες πληροφορίες- αναφέρουν ότι επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά οι μίζες μεταφέρονταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τροχήλατες βαλίτσες.
Στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δημοσιογράφοι που έχουν εταιρείες επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.
Βενιζέλος: «Οχετός συκοφαντιών - Αυτή τη φορά τα «πάμπερς» είναι... βρεγμένα»
«Κατά την εκτίμηση μου από την ανάγνωση των καταθέσεων πρόκειται για μία εξευτελιστική κατάσταση για την δικαιοσύνη και την Βουλή. Ανθρωποι χωρίς καμία τεκμηρίωση, αναφέροντας πρόδηλα στοιχεία, ότι δηλαδή έγινε μία συνάντηση του πρωθυπουργού με το κ. Φρουζή ή ότι ο πρωθυπουργός συσκέφτηκε με διάφορους εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, με διάφορα θέματα, ότι έπαιρνε λεφτά, τέτοιου είδους λεφτά, όλα μαύρα, όλα σε φυσική μορφή, ή μέσω εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες» δήλωσε αρχικά στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Και συμπλήρωσε εν συνεχεία «Κανείς από τους μάρτυρες δεν λέει ότι εγώ έδωσα ή ότι εγώ πήγα, λένε ότι είναι σε θέση να ξέρουν και όλα τα λεφτά τα πήγαινε ο κ. Φρουζής. Πρόκειται για μία προσβολή της λογικής μία προσβολή της αλήθειας για μία παράσταση που μας γυρίζει πίσω στο 1989, και συνιστά μία βάναυση υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Υπάρχουν αναφορές δυσώδεις εναντίων πρωθυπουργών, υπουργών δημοσίων λειτουργών, καθηγητών και δημοσιογράφων. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Υπάρχει η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών, της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει: «Για να το πω πολύ απλά επειδή έχω ζήσει δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την εμπειρία του 1989. Είναι η επανάληψη ως φάρσα του 1989. Μιλάμε για μια ιστορία pampers, μόνο που αυτή τη φορά τα pampers είναι και βρεγμένα. Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα, για τον απόλυτο εξευτελισμό της αποδεικτικής διαδικασίας. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να άρει την αδικαιολόγητη και προκλητική ανωνυμία των μαρτύρων, ώστε η εξεταστική επιτροπή να τους καλέσει αμέσως και να αποδειχτεί ότι όσα λένε είναι αναπόδεικτα.
Αν μπορούν να αποδεικτούν κάποια πράγματα για κάποιους ας γίνει, αλλά όχι αυτή η λάσπη στον ανεμιστήρα για λόγους ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού».
«Πρόκειται για λογική του 1989 αλλά είμαστε στο 2018 και κανείς δεν είναι έτοιμος να χάψει αυτές τις ιστορίες», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σαμαράς: «Καταθέτω μήνυση κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου»
Σε δηλώσεις του από τη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο, κατά του πρωθυπουργού και του Νίκου Παπαγγελόπουλου, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:
«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Είναι η πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του- πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ- Παπαγγελοπούλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος.
Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».
Τσίπρας: «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς»
«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται».
Με αυτή τη φράση του Κωστή Στεφανόπουλου επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη Δυτική Ελλάδα χρησιμοποίησε τον όρο του πατριωτισμού ως βάση για την επίθεσή του στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να κάνει προσωπικές αναφορές στα πρόσωπα που αναφέρει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή.
Ο κ.Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι όσοι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» θα πρέπει να τιμωρηθούν. Χρησιμοποιώντας και πάλι φράση του Κωστή Στεφανόπουλου (του οποίου έπλεξε το εγκώμιο) ανέφερε σχετικά:
«Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.”.
Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε επίσης (δείχνοντας σαφώς προς τη Ν.Δ) ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».
Εκτακτο πολιτικό συμβούλιο συγκαλεί ο Τσίπρας την Τετάρτη
Το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο πολιτικό συμβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπουν στο επίκεντρο όλες οι κινήσεις που θα κάνει από εδώ και πέρα το κυβερνών κόμμα μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Ειδικότερα, τα μέλη του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συναποφασίσουν για τη χάραξη της πολιτικής τακτικής το αμέσως επόμενο διάστημα, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ, θέμα για το οποίο επίσης υπάρχει σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.