Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έκαναν βουτιά σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εξαλείφοντας 4 τρισ. δολάρια από τις αποτιμήσεις - ρεκόρ που είχαν σημειωθεί μόλις οκτώ ημέρες πριν.
Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με απώλειες 3%, μην αφήνοντας στους επενδυτές άλλες επιλογές από το να αναζητήσουν τα παραδοσιακά καταφύγια του χρυσού, του ιαπωνικού γεν και των κρατικών ομολόγων αναφοράς που ήταν από τους αρχικούς παράγοντες που οδήγησαν στις πωλήσεις μετοχών.
Ωστόσο, στη συνέχεια περιόρισαν τις αρχικές απώλειές τους και πριν από λίγο υποχωρούσαν περίπου 2%. Τα μελλοντικά συμβόλαια στην Wall Street δίνουν μία χαραμάδα φωτός, καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν, αλλά πλήγμα δέχθηκαν και τα εμπορεύματα, με τις τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων να υποχωρούν, καθώς και το δικό τους καλύτερο ξεκίνημα από την αρχή του έτους ξεθώριασε γρήγορα.
Η διόρθωση πήρε μορφή χιονοστιβάδας
Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών θεωρήθηκαν από κάποιους ως μία υγιής διόρθωση μετά την ταχεία άνοδο από το περασμένο έτος, αλλά τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία και μετά στην Ευρώπη. Οι δείκτες αναφοράς Dow Jones και S&P 500 της Wall Street έκαναν βουτιά 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα, χθες, που είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011, ενώ για τον Dow ήταν και η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση σε μονάδες.
Η αρχική πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έστειλε τον δείκτη Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος, καθώς έως τις 10.45 (ώρα Ελλάδος) είχε φθάσει σε πάνω από το 40% του μέσου ημερήσιου όγκου για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50.
«Από το περασμένο φθινόπωρο, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μία Goldilocks οικονομία - δηλαδή σε μία οικονομία με στερεή ανάπτυξη, βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και σταθερό πληθωρισμό. Το ρεύμα, όμως, φαίνεται να έχει αλλάξει», δήλωσε αναλυτής στη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) υποχώρησε 3,4%. Ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 5% και του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 4,2%. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας έκανε βουτιά 4,7%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2016 σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων μηνών.
Η αρχική αιτία για τις μαζικές πωλήσεις
Η αρχική αιτία που προκάλεσε τις μαζικές πωλήσεις ήταν η απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009.
Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για το ενδεχόμενο υψηλότερου πληθωρισμού και μαζί με αυτόν, πιθανόν, και υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι επώδυνο για τις αγορές που ενισχύονται εδώ και χρόνια από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε έως το 2,885% χθες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών και κατά 47 μονάδες βάσης (0,47 της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη από το τέλος του 2017).
Δύο αυξήσεις επιτοκίων προεξοφλούν οι αμερικανικές αγορές
Η μεγάλη, όμως, πτώση των τιμών των μετοχών προκάλεσε μία αναστροφή και σήμερα η απόδοση των τίτλων αυτών μειώθηκε έως το 2,662%, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 5 μονάδες βάσης στις αρχές της συνεδρίασης, που είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Οι αμερικανικές αγορές επιτοκίων προεξοφλούν τώρα μόνο δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με λίγες ημέρες πριν, όταν περίμεναν τρεις ή τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο στενά παρακολουθούμενος «δείκτης φόβου» για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτινάχθηκε κατά 20 μονάδες στις 37, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.
Στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια
Θέλοντας να αποφύγουν μελλοντικούς κινδύνους, οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις που έχουν σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, περιλαμβανομένης της αγοράς συναλλάγματος, όπου μία δημοφιλής στρατηγική ήταν να πουλούν το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον. Το ευρώ πουλήθηκε χθες, αλλά ανέκαμψε στα 1,2435 δολάρια σήμερα.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, επίσης, με το μπρεντ να υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο μήνα πριν ανακάμψει στα 67,28 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 0,5% από χθες. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 68,37 δολάρια το βαρέλι , υποχωρώντας 0,6%, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωνε άνοδο για τέταρτη συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε, στα 1.340 δολάρια η ουγγιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters