Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το σπανιότατο σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι, το οποίο θα κάνει αύριο, Τετάρτη, την εμφάνισή του.
Είναι τόσο σπάνιο που έχει να εμφανιστεί στον ουρανό εδώ και 15ο χρόνια, ενώ σούπερ μπλε φεγγάρι έχουμε ουσιαστικά όταν συνδυάζονται τρία διαφορετικά σεληνιακά φαινόμενα.
Πώς προκύπτει αυτό το τριπλό υπερθέαμα;
Πρόκειται πρώτον για τον συνδυασμό του μπλε φεγγαριού (blue moon) δηλαδή της 2ης πανσελήνου μέσα στον ίδιο μήνα, δεύτερον μίας έκλειψης που θα φέρει τη Γη ανάμεσα στον Ήλιο και Σελήνη και τρίτον του γεγονότος πως το φεγγάρι θα βρεθεί στο πιο κοντινό της σημείο με τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να φαίνεται κατά 10-15% πιο μεγάλο και πιο φωτεινό (supermoon).
Το φαινόμενο θα γίνει ορατό κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο και συγκεκριμένα στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη, θα είναι μεν ορατό, αλλά όχι τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες.
Οι τυχεροί φαίνεται να είναι όσοι μένουν στην Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, και την Ινδονησία, όπου θα δημιουργήσει ένα απόλυτο υπερθέαμα.
Θα γίνει ορατή στην Ελλάδα;
Όσο για την Αθήνα, το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο ορατό όσο στις άλλες χώρες κι αυτό γιατί η έκλειψη θα φθάσει στο μέγιστο σημείο της (δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο σημείο εγγύτερα στο κέντρο της σκιάς της Γης) περίπου στις 15:30,όταν το φεγγάρι -που θα ανατείλει λίγο πριν τις 18:00- θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό μεταξύ 17.00 και 17.30.
Η έκλειψη θα διαρκέσει μία ώρα και ένα τέταρτο. Η NASA θα τη μεταδώσει σε live streaming για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά.
Live μετάδοση από την NASA
Η NASA, που ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την κάλυψη και μελέτη αναλόγων φαινομένων, θα καλύψει ζωντανά μέσω διαδικτύου το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι, καθώς, όπως δήλωσε ένας επιστήμονας: «Όσοι δεν θα είναι σε θέση να το δουν, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 150 χρόνια για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία».