Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του - iefimerida.gr

Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του

Ένας πύραυλος Unha-3 εκτοξεύθηκε το 2012 (Φωτογραφία: AP/αρχείο)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντολές για την κατασκευή του μεγαλύτερου πυραύλου που διαθέτει το οπλοστάσιο της Πιονγιάνγκ έδωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν σύμφωνα με Βορειοκορεάτη που αυτομόλησε.

Ο Κιμ φέρεται να διέταξε τους επιστήμονες και τους ανώτατους στρατιωτικούς επιτελείς του να είναι έτοιμος ο πύραυλος σε λίγους μήνες ώστε να μπορέσει να εκτοξευθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, κατά την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του  | iefimerida.gr 0

Ο Βορειοκορεάτης που αυτομόλησε και δεν κατονομάζεται, ώστε να μην κινδυνεύσει η ασφάλειά του, μετείχε στο πυραυλικό πρόγραμμα της πατρίδας του και διατηρεί επαφές με πρώην συνεργάτες τους. Όπως είπε στην ιαπωνική εφημερίδα Mainichi ο πύραυλος Unha-4 θα είναι μια μεγαλύτερη εκδοχή του Unha-3, που σχεδίασαν οι επιστήμονες του καθεστώτος προκειμένου να θέτουν δορυφόρους σε τροχιά.

Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του  | iefimerida.gr 1

Το κομμουνιστικό καθεστώς επιμένει ότι είναι κυριαρχικό του δικαίωμα να εκτοξεύει πυραύλους και δορυφόρους, μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταδικάσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων κλάσης Unha θεωρώντας ότι πρόκειται για συγκεκαλυμμένες δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων.

Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του  | iefimerida.gr 2

Ο νέος πύραυλος θα είναι μεγαλύτερος από τον Unha-3, που έχει μήκος περίπου 30 μέτρα και βασίζει στην τεχνολογία των πυραύλων Scud της πρώην ΕΣΣΔ.

Η ανάπτυξή του φέρεται να έχει προχωρήσει πάρα πολύ, αλλά οι επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλους έξι μήνες προκειμένου να είναι έτοιμος προς εκτόξευση.

Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του  | iefimerida.gr 3
Ο Κιμ παρήγγειλε τον μεγαλύτερο πύραυλο που είχε ποτέ το καθεστώς του  | iefimerida.gr 4

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος θα χρησιμοποιηθεί για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος που θα καθοδηγεί και θα παρακολουθεί τις μελλοντικές εκτοξεύσεις πυραύλων αλλά ίσως και για να εξακριβώσει την ικανότητα επιβίωσης μιας κεφαλής πυραύλου κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Αν και η Πιονγιάνγκ έχει σημειώσει σημαντικό πρόοδο με τους διηπειρωτικούς, βαλλιστικούς της πυραύλους, αναλυτές θεωρούν ότι οι επιστήμονες του Κιμ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αναπτύξουν τεχνολογία ικανή να προστατεύσει τις κεφαλές των πυραύλων από την μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

Τραμπ: «Οι κυρώσεις αρχίζουν να αποδίδουν»

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Βόρειας Κορέας αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο, μετά το χέρι που έτεινε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής αθλητών της Πιονγκγιάνγκ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Στην ομιλία του για τη νέα χρονιά ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι ο δρόμος προς τον διάλογο ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ είναι «ανοικτός». Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν πρότεινε στη Βόρεια Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου την 9η Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Sanctions and “other” pressures are beginning to have a big impact on North Korea. Soldiers are dangerously fleeing to South Korea. Rocket man now wants to talk to South Korea for first time. Perhaps that is good news, perhaps not - we will see!

«Οι κυρώσεις και ‘άλλες’ πιέσεις αρχίζουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση στο Twitter.

«Ο πυραυλάνθρωπος (Rocket man) τώρα θέλει να συνομιλήσει με την Νότια Κορέα για πρώτη φορά. Ίσως αυτά είναι καλά νέα, ίσως όχι – θα δούμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόρεια Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν UNHA-4
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ