Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την πρώτη με την ιδιότητα του Προέδρου Δημοκρατίας.
Αύριο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα δεχθεί τον κ. Βούτσιτς. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν θέματα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής-τεχνολογικής συνεργασίας.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται άριστες. Το Βελιγράδι αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από δυτικές χώρες, κάποιες εκ των οποίων συνδέουν το θέμα με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα συνεχίζει να παρέχει την αμέριστη υποστήριξή της στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου, στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Στο οικονομικό πεδίο, αν και η Σερβία έχει ειδικό καθεστώς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία, δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών.
Πρόβλημα υπάρχει και με την εξαγωγή, ατελώς, στη Ρωσία των αυτοκινήτων FIAT που παράγονται στη Σερβία.
Ο κ. Πούτιν είχε υποσχεθεί την ατέλεια για τα σερβικά αυτοκίνητα για πρώτη φορά το 2014 και επανέλαβε την υπόσχεσή του τον Οκτώβριο του 2015, όταν επισκέφτηκε το Βελιγράδι, ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπογράψει τη σχετική απόφαση.
Η ενέργεια θα αποτελέσει ακόμη ένα θέμα που θα απασχολήσει τις αυριανές συνομιλίες Βούτσιτς-Πούτιν.
Η Σερβία καλύπτει το 100% των ενεργειακών αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η σερβική πλευρά ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της στο έργο «Turkish Stream» και όπως ανέφερε ο Σέρβος Πρόεδρος αυτό το θέμα θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την υλοποίηση αυτού του έργου είναι η έλλειψη πόρων, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, η Σερβία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει στο σύνολό του το τμήμα που την αφορά.
Παράλληλα, αναζητούνται και εναλλακτικές λύσεις, αφού πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας-Ρουμανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, εκφράστηκε η πρόθεση της Σερβίας για την προμήθεια υγροποιημένου αερίου, μέσω Βουλγαρίας, από την Ελλάδα. Αυτό το έργο, που θα κοστίσει 85 εκατομμύρια ευρώ, προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 49,6 εκατομμύρια ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση από το πρόγραμμα IPA-2017.
Επίσης, τα θέματα άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στις 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Βούτσιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα διατηρήσουμε τη στρατιωτική ουδετερότητά μας. Αυτή η στάση δεν πρόκειται να αλλάξει» διαβεβαίωσε ο κ. Βούτσιτς. Ανέφερε, δε, ότι στις συνομιλίες με τον κ. Πούτιν θα εξεταστούν θέματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. «Μετά την προμήθεια των έξι αεροσκαφών MIG-29 από τη Ρωσία, ενδιαφερόμαστε για την αγορά και άλλων όπλων, τουλάχιστον έξι μεταγωγικών ελικοπτέρων, όπως, επίσης, και πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας.
Η Σερβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη και πρέπει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορέσει να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της» επισήμανε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βούτσιτς.
Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα, εδάφους-αέρος «BUK-M2» και «Pancir».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ