Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκου Βούτση από το βήμα του κοινοβουλίου στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση στήνει ένα αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
«Κυοφορείται ένα αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πάνω σε σαθρά υλικά και πολιτικές ιδιοτέλειες και σε βαθιά συντηρητική πολιτική . Οι εμπνευστές του όμως θα διαψευστούν». Οι φράσεις αυτές και το πολιτικό σκεπτικό που τις ακολούθησε προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου: «Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό που είπε ο κ. Βούτσης δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τα κίνητρα της αντιπολίτευσης. Είναι νομοτέλεια της κυβέρνησης της αντιπολιτεύονται τα κόμματα που δεν μετέχουν στο κυβερνητικό συνασπισμό. Μήπως θέλει να γράφει και τους λόγους της αντιπολίτευσης και να μας καλεί να τους διαβάζουμε; Πρέπει να ανακαλέσει αμέσως».
Το λόγο πήρε εκ νέου ο πρόεδρος της Βουλής για να απαντήσεις στον βουλευτή της δημοκρατική συμπαράταξη. «Δεν είπα ότι η αντιπολίτευση είναι ύποπτη, είπα ότι στήνεται ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με τη συμβολή πολιτικών δυνάμεων».
Πυρά στον κ. Βούτση εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας: «Δεν άκουσα καμιά κριτική για τις κυβερνητικές αυταπάτες και για την αντιπολίτευση που ασκούσατε. Μιλήσατε για τον ΕΦΚΑ .Που ήσασταν όταν ο Κώστας Καραμανλής μείωνε τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία και μάλιστα εκτός μνημονίου;».
Όμως ο κύριος Βούτσης εκτός από την αντιπολίτευση μίλησε και για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και άσκησε κριτική στην τροπολογία για το 50 + 1 όσον αφορά την κήρυξη απεργιών. «Η τροπολογία για τις απεργίες δεν είναι δική μας έμπνευση ,ούτε μέτρο που θα θέλαμε να επιβληθεί. Δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θεωρούμε θετικό» είπε ο πρόεδρος της Βουλής αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να το ψηφίσει προκειμένου να κλείσει η Τρίτη αξιολόγηση.
Ο κ. Βούτσης σχολίασε και το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από συμφέροντα που έχουν χάσει την προνομιακή τους θέση στη διαχείριση του κράτους: «Έγιναν πολλά, γίνονται πολλά, θα γίνουν πολλά αλλά η κοινωνία θα μείνει όρθια. Λέτε συνέχεια για εκλογές. Γιατί βιάζεστε να φύγουμε τι έχετε πάθει; Εκφράζετε την βαθιά ανησυχία των συμφερόντων που φοβούνται ότι χάνουν το καθεστώς της ασυλίας και του απυρόβλητου».