Με επιτυχία στέφθηκε η δοκιμή μιας διαστημικής κάψουλας που θα μεταφέρει κάποια στιγμή τουρίστες στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πρώτες εμπορικές πτήσεις μέσα στον ερχόμενο χρόνο.
Ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος New Shepard με την Crew Capsule 2.0 εκτοξεύθηκε χθες (Τρίτη) γύρω στις 11 π.μ. τοπική ώρα από το πεδίο δοκιμών της Blue Origin, ιδιοκτησίας του αφεντικού της Amazon, Τζεφ Μπέζος, στο Δυτικό Τέξας κι αυτή ήταν η έβδομη δοκιμή του. Ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση τέτοιων επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων θα μειώσει δραματικά το κόστος των διαστημικών ταξιδιών, καθιστώντας τα εφικτά σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Η νέα κάψουλα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, διαθέτει μεγάλα παράθυρα 0,7μ. επί 1μ και 10 εκ., έξι αναπαυτικά δερμάτινα καθίσματα, εφοδιασμένα έκαστο με τη δική του οθόνη, που επιτρέπουν στους διαστημο-τουρίστες να παρακολουθούν την πτήση από διάφορες οπτικές γωνίες.
«Η σημερινή πτήση του New Shepard στέφθηκε από τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Origin, Μπομπ Σμιθ. «Σηματοδοτεί την παρθενική πτήση της κάψουλας νέας γενιάς καθώς συνεχίζουμε βήμα-βήμα την εξέλιξη του προγράμματος δοκιμαστικών πτήσεων».
Ο Τζεφ Μπέζος είχε πει πρόσφατα ότι προτίθεται να εγκαινιάσει την υπηρεσία διαστημικού τουρισμού τον ερχόμενο χρόνο.
Οι κάψουλες της Blue Origin θα μεταφέρουν όσους πληρώσουν το ανάλογο ποσό σε υψόμετρο 100 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, αρκετά ψηλά για να βιώσουν οι επιβάτες επί λίγα λεπτά τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και να δουν το μεγάλο πλανητικό μας χωριό με φόντο το αχανές, σκοτεινό διάστημα.
Η εταιρεία δεν έχει ορίσει μέχρι στιγμής την τιμή του εισιτηρίου. Η ανταγωνίστρια Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον ζητά 250.000 δολάρια από τους ενδιαφερόμενους να πετάξουν με το εξαθέσιο SpaceShipTwo.
(Φωτογραφία: ΑΡ)
Ο Μπέζος έχει επενδύσει πάνω από μισό δισ δολάρια στην Blue Origin και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της «όσο χρειαστεί». Η Blue Origin έχει στα σκαριά κι έναν μεγαλύτερο πύραυλο, ονόματι New Glenn, που θα ανταγωνίζεται τον Space X του Έλον Μασκ και άλλων εταιριών στις εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων και μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.