Τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καταθέτει σήμερα, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το θέμα καθώς οι κυβερνήσεις φαίνονται να το έχουν παρατήσει προς το παρόν, αλλά και με στόχο ένα πακέτο που θα αμβλύνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Γαλλίας και Γερμανίας, εκτιμούν αναλυτές.
Πρόσθετος στόχος του να διασφαλίσει ότι η Κομισιόν δεν θα χάσει κάποιες από τις εξουσίες της στη διαδικασία.
Οι προτάσεις του έρχονται μετά τη βαρυσήμαντη ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο, αλλά και μετά τη δέσμη προτάσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέμενε ότι η Γερμανία θα έχει μια φιλο-ευρωπαϊκή κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2017. Αλλά καθώς η αποδυναμωμένη Άνγκελα Μέρκελ καταβάλλει μια δεύτερη προσπάθεια για σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας, πολλοί φοβούνται ότι χάθηκε για το εγγύς μέλλον η ευκαιρία να προωθηθούν αλλαγές στην ευρωζώνη.
Οι προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνουν την ιδέα δημιουργίας ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη δημιουργία ενός ταμείου για την αντιμετώπιση κρίση καθώς και επέκταση των εξουσιών του ESM και το μετασχηματισμό του σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ και θα τις παρουσιάσουν ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ καθώς και ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί και ο Λιθουανός Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Παρά τις διαφωνίες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τα μεταρρυθμιστικά σχέδια στη σύνοδο της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες και οι αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν σε άλλη σύνοδο τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να πει στα κράτη μέλη ότι η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη λήψη αποφάσεων του χρόνου, ανέφεραν πηγές της ΕΕ, ενώ θα καλέσει τους ηγέτες να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.
Ως εκ τούτου δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, καθώς το Brexit αναμένεται να επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα. «Σε κανέναν δεν αρέσει το πακέτο της Κομισιόν, αλλά ουδείς έχει το θάρρος να το πει», ανέφερε μια πηγή στη ΕΕ.
Οι προτάσεις είναι σαφώς ασθενέστερες από τις φιλόδοξες ιδέες του Μακρόν, αλλά αντιμετωπίζονται με καχυποψία από κυβερνήσεις που είναι προσανατολισμένες στη λιτότητα, όπως εκείνη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Η πιο αμφιλεγόμενη από τις προτάσεις θα είναι η απλοποίηση των κανόνων για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τους οποίους πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης για να αποφεύγουν την επιβολή κυρώσεων. Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν το τελευταίο διάστημα ότι η Κομισιόν επιδιώκει χαλάρωση των κανόνων, αναγκάζοντας τις Βρυξέλλες να προβούν σε έντονη διάψευση.