Αντίδοτο στην ύφεση που θα είναι βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων για φέτος, αναζητά το οικονομικό επιτελείο, καθώς όπως προκύπτει από τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, η ένταση των υφεσιακών πιέσεων ανέτρεψε και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό, διευρύνοντας το Έλλειμμα.
Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από δημοσιονομική πειθαρχία.
«Πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα «Σχέδιο Μάρσαλ», μόνο έτσι μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια. Την περασμένη χρονιά δώσαμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε», δήλωσε χτες ο Βέρνερ Χόιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη «Handelsblatt», ενώ και ο Γκι Βερχόφστατ, Επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε στη "Le Soir" ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επισπεύσει την καταβολή 15 δισ ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα, στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής έως το 2013, για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τομείς του μέλλοντος, που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν μία σταθερή ανάπτυξη».
Κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν και αναπτυξιακές ενέσειςστην ελληνική οικονομία, από τη Γερμανία δια στόματος Βεστερβέλλε διαμηνύουν ότι δεν χρειάζεται Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, καθώς επαρκούν τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια! Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Φίλιπ Ρέσλερ, του Υπουργού Οικονομίας Γερμανίας, έριξε, μάλιστα κι άλλο λάδι στη φωτιά της Ελληνογερμανικής κόντρας, τονίζοντας ότι «στα Διαρθρωτικά Ταμεία υπάρχουν 3,3 δισ. ευρώ για να τα εκμεταλλευτεί η Ελλάδα. Εμείς κάναμε πολλές προτάσεις για παροχή τεχνογνωσίας σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα όμως συνεχίζει να αγνοεί τις προτάσεις μας»!!!
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το ΑΕΠ το 2012 θα έφτανε στα 212,5 δισ ευρώ, με την ύφεση να διαμορφώνεται στο 2,8%. Ωστόσο οι νεώτερες εκτιμήσεις, όπως αποτυπώνονται στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, κατεβάζουν το πήχη του ΑΕΠ στα 206,3 δισ ευρώ, καθώς η ύφεση προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 5,2%. Η βαθύτερη ύφεση επηρεάζει τις προβλέψεις για τα καθαρά έσοδα, τα οποία θα περιοριστούν στα 51,4 δισ. ευρώ αντί για 54,4 δισ ευρώ σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,2% αντί 6,1% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ειδικά όσον αφορά στους έμμεσους φόρους όπου αποτυπώνεται η κατανάλωση, ο πήχης κατεβαίνει 2,207 δισ ευρώ, ενώ από τους άμεσους φόρους που σχετίζονται με τα εισοδήματα αναμένονται πλέον 691 εκατ. ευρώ λιγότερα. Όσο, δε, για τα Ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται πλέον έλλειμμα 1,153 δισ ευρώ αντί πλεονάσματος 211 εκατ. ευρώ.
Ως ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη ύφεση φέρνει και αλλαγές στο στόχο του Ελλείμματος, το οποίο αντί για 5,4% εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,7% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας θα έφτανε στο 8,2% χωρίς τη λήψη των πρόσθετων μέτρων. Κατόπιν τούτου και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, καθώς εκτιμάται ότι το 2012 θα κλείσει καλώς εχόντων των πραγμάτων με πρωτογενές έλλειμμα 0,2%. Στη λίστα των πρόσθετων μέτρων, που αποτέλεσαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα, συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 200 εκατ. ευρώ στα Ειδικά Μισθολόγια, 386 εκατ. ευρώ σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, 576 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη, 43 εκατ. ευρώ στα πολυτεκνικά επιδόματα, 50 εκατ. ευρώ στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, 537 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις Ταμείων.