Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της «καραντίνας» στους Έλληνες επιβάτες στα αεροδρόμια της Γερμανίας και πλέον έχει φτάσει στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, το θέμα θα συζητήσουν σήμερα σε τριμερή συνάντηση εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν, σε μια προσπαθεί να βρεθεί λύση.
Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες πολίτες προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία, αφού το Βερολίνο αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν. Ενδεικτικό είναι πως στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο».
Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι. Ενδεικτικό είναι πως «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών έλεγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι, κάτι που σημαίνει κατά μέσο όρο 100 παράτυπες είσοδοι τον μήνα».
«Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ» αναφέρουν πηγές του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην DW.
Η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν
Αρχές Οκτωβρίου η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, αλλά και πως σε αυτήν θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα. Ο λόγος ήταν θέματα εσωτερικής ασφαλείας, καθώς υπάρχουν φόβοι εισόδου στο έδαφός της παράτυπων μεταναστών. Ωστόσο, το επιβατικό κοινό δεν ενημερώθηκε ποτέ, αν και η Αθήνα φέρεται να γνώριζε το θέμα.
Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο. «Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.
Διάβημα από το ΥΠΕΞ
Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα. Σε αυτό ανέφερε πως η «καραντίνα» δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε άγνοια για το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Από την πλευρά της, η ΝΔ δηλώνει ότι η γερμανική πρακτική είναι απαξιωτική για τους Έλληνες, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.
Τριμερής στις Βρυξέλλες
Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κίρκος ρώτησε την Επιτροπή αν θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας και αν αυτό έχει κατατεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016 με τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.
«Η Γερμανία ζήτησε την συνέχιση της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών αλλά και ότι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, κα.
ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή :
1. θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μόνο για τις πτήσεις από την Ελλάδα, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δε είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα
2. η Γερμανία έχει καταθέσει με βάση το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016, τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια
3. έχει διαπιστωθεί τυχόν τρωτότητα στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν ;»