Ο Παρασκευάς Κώτσος διηγείται: Η... ελληνική ιστορία της Black Friday -Από την γκλίτσα στην ίντσα - iefimerida.gr

Ο Παρασκευάς Κώτσος διηγείται: Η... ελληνική ιστορία της Black Friday -Από την γκλίτσα στην ίντσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετρούν αντίστροφα οι καταναλωτές για την Black Friday στις 26 Νοεμβρίου.

Μπορεί να πρόκειται για μία ξενόφερτη συνήθεια, ωστόσο ο Κωτσόβολος την έφερε στα μέτρα της ελληνικής πραγματικότητας με ήρωα τον Παρασκευά Κώτσο, ο οποίος ναι, είχε και στο χωριό του Μπλακ Φράιντεϊ. Γι αυτό και μετατρέπει την αμερικανική συνήθεια σε ελληνική με πολύ δόση ντόπιου χιούμορ.

«Είχες και στο χωριό σου Μπλακ Φράιντεϊ;», ναι και έκαναν ουρές στο μπακάλικο

Ενας παππούς περιγράφει... «αχ δεν θα ξεχάσω ποτέ τα Ανω Κωτσοβολιώτικα. Ηταν Παρασκευή και εκεί που ξαποσταίναμε κάτω από τη σκιά που μας προσφέρουν τα μεγάλα πλατάνια, ξαφνικά οι χωριανοί φεύγουν από το καφενείο, οι γυναίκες κατεβάζουν το φαγητό από τη φωτιά και όλοι μαζί τρέχουν». Ρωτάμε «πού πάτε βρε παιδιά;», μας απαντούν στο παντοπωλείου του Παρασκευά του Κώτσου, κάνει Μπλακ Φράιντεϊ. Ο παππούς δεν καταλαβαίνει τίποτα, βλέπει όμως ότι όλοι κρατάνε και από μία γκλίτσα. Παίρνει και αυτός μία και τους ακολουθεί. Φτάνει στο παντοπωλείο και τι να δει; Προσφορές σε όλα τα προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας. Σεμεδάκια για όλους του τύπους τηλεοράσεων, ενισχυτών, ηχείων, ηλεκτρονικών παιχνιδομηχανών, Ιονιστής πρωινής άχνης και καταχνιάς. Ντρόουν Σαλαγίσματος και δώρο το σεμέν για την περίοδο της ακινησίας. Μπλουτούθ Σπίκερ Φλογέρας για να «παίρνει» φωτιά η στρούγκα, Καθαριστής Προβάτων για να γίνεται εύκολα και γρήγορα η δουλειά.
Και όλα αυτά σε τιμή γκλίτσας.

Ο Παρασκευάς Κώτσος διηγείται: Η... ελληνική ιστορία της Black Friday -Από την γκλίτσα στην ίντσα   | iefimerida.gr 0

Ποιος ήταν όμως ο πρωτοπόρος Παρασκευάς ο Κώτσος
Ο Παρασκευάς ο Κώτσος γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη του 1930. Από μικρό παιδί δούλευε στο Παντοπωλείο του πατέρα του, το οποίο ήταν σε ένα από τα καλύτερα και εύκολα προσβάσιμα σημεία του χωριού. Στη δεύτερη πλατεία, δίπλα από τις πηγές και κάτω από το σπίτι της Μαριγώς του Γιώργη. Ηταν ο άνθρωπος που έφερε για πρώτη φορά στο χωριό και την Ελλάδα, την Μαύρη Παρασκευή γιατί όπως είπε θα του χάλαγε η φέτα, οπότε ήταν κρίμα και να την πετάξει και να μην τη φάει κανείς. Το σωστό θα ήταν να βγουν όλοι κερδισμένοι.
Ετσι κάλεσε τους χωριανούς στο παντοπωλείο. Η μέρα ήταν Παρασκευή. Η ανταπόκριση των χωριανών, αλλά και των κατοίκων των γύρω χωριών ήταν τεράστια. Αυτό έκανε και τον σπουδαγμένο στην Αγγλία δάσκαλο του χωριού να την αποκαλέσει «Μπλακ Φράιντεϊ», αφού έτσι θα την έλεγαν στο εξωτερικό.

Η κυρία Κώτσαινα θυμάται «Ναι είχαμε και στο χωριό μας Μαύρη Παρασκευή»
Τα χρόνια πέρασαν και η Μπακ Φράιντεϊ καθιερώθηκε, ανανεώθηκε και ήρθε στα αμερικανικά πρότυπα, ωστόσο η κυρία Κώτσαινα, αφού εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της Μαύρης Παρασκευής στην Ελλάδα θυμάται και τα παρελκόμενα γύρω από την ημέρα που λάτρεψαν οι χωριανοί-καταναλωτές.
«Ο καμπάνες του χωριού χτυπούσαν χαρμόσυνα και έβλεπες μικρούς και μεγάλους να τρέχουν χαμογελαστοί και ευδιάθετοι να προλάβουν τις προσφορές του Παρασκευά», λέει και της ξεφεύγει ένα πονηρό χαμόγελο... και συνεχίζει «μάλιστα είχαμε και τα τυχερά μας. Τα αγόρια έτρεχαν πρώτα από όλους να αγοράσουν τα καλύτερα προϊόντα και μετά έκαναν επίδειξη στις κοπέλες που περίμεναν στην ουρά. Κάπως έτσι γνώρισα και εγώ τον άνδρα», εξομολογείται.

Ο Παρασκευάς Κώτσος διηγείται: Η... ελληνική ιστορία της Black Friday -Από την γκλίτσα στην ίντσα   | iefimerida.gr 1

Από το μύθο στην πραγματικότητα
Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι μυθοπλασία και να ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, ωστόσο αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η Black Friday στον Κωτσόβολο. Η εταιρεία που ήταν πάντα στην κορυφή της αγοράς με προσφορές μεγάλες, ενώ στις προσφορές της Μαύρης Παρασκευής δεν θα μπορούσε παρά να είναι και πάλι πρώτος, αφού στόχος είναι να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι και την Μαύρη Παρασκευή.

Το δίλημμα εν όψει Μπλακ Φράιντεϊ - 70 γκλίτσες ή 70 ίντσες;
Ο Κωτσόβολος, εν όψει της Μπλακ Φράιντεϊ, έθεσε διλήμματα στους φίλους του και μάλιστα καλε άλεσε σε γκάλοπ τον κόσμο των Κωτσοβολιώτικων και όχι μόνο. Το ερώτημα λοιπόν που τέθηκε ήταν «70 γκλίτσες ή 70 ίντσες;».
Οι γνώμες πολλές, οι συζητήσεις ακόμα περισσότερες, αλλά το αποτέλεσμα στο γκάλοπ μίλησε. Η συντριπτική πλειοψηφία, φαίνεται πως οι 70 ίντσες βγήκαν εκτός συναγωνισμού. Μάλιστα οι κάτοικοι των Κάτω Κωτσοβολιώτικων έτρεξαν στον Κωτσόβολο για να αποκτήσουν 49, 55 και 65 ίντσες σε τιμές Μπλάκ Φράιντεϊ, όπως τους είχε μάθει ο Παρασκευάς ο Κώτσος.

Τι θα έλεγε λοιπόν σήμερα η κυρία Κώσταινα;
Αν όμως η κυρία Κώσταινα ήταν εδώ σήμερα θα έβγαινε στις γειτονιές και θα έλεγε στον κόσμο «σπεύσατε στον Κωτσόβολο! Την Μπλακ Φράιντεϊ παραδίδει τουτόριαλ μοναδικά όπως και οι προσφορές του:

  • πώς μπορείς να βάλεις εύκολα γούφερ στο τρακτέρ
  • πώς το ντρόουν μπορεί να αντικαταστήσει το τσομπανόσκυλο
  • πώς εξοπλίζεις εύκολα ένα νεόδμητο μαντρί με τηλεοράσεις 75 ιντσών, δίπορτα ψυγεία, στερεοφωνικά».

Βέβαια θα χρειαζόταν βοήθεια γιατί ο Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα στο δίκτυό της για να εξυπηρετεί τους φίλους του. Μάλιστα αναμένεται στα καταστήματα της εταιρείας θα μπορεί κανείς να βρει gps, drone, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και ότι χρειαστεί για να μια εκδρομή στα Κωτσοβολιώτικα, από εκεί που ξεκίνησαν όλα. Φυσικά οι επισκέπτες θα μπορέσουν να βρουν και όλα όσα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά θέλουν και χρειάζονται για εξοπλίσουν το σπίτι τους είτε εδώ, είτε σε εκείνο το χωριό με τα πλατάνια, από όπου και ξεκίνησαν όλα. Και το πιο σημαντικό όλα θα είναι σε τιμές Μπλακ Φράιντεϊ, όπως αυτές που είχες στο χωριό σου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κωστόβολος Μπακ Φράιντεϊ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ