Λίγο έξω από τις ακτές της Καταλονίας, γίνεται ένα συναρπαστικό πείραμα όσον αφορά στην κυκλική οικονομία. Δεκάδες αλιευτικά σκάφη κατευθύνονται προς τη θάλασσα και φέρνουν πίσω τόνους πλαστικών αποβλήτων εκτός από τη συνηθισμένη ψαριά τους.
Το πλαστικό, στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή ανακυκλωμένων γυαλιών ηλίου μιας εταιρείας με έδρα τη Βαρκελώνη, που λέγεται Sea2See.
Χάρη στις συμφωνίες με τις λιμενικές αρχές της Καταλονίας που καλύπτουν 22 λιμάνια, η εταιρεία βοηθά τους αλιείς σε ολόκληρη την περιοχή να φέρουν πίσω έναν τόνο πλαστικών απορριμάτων κάθε τρεις ημέρες.
Περίπου 10 κιλά αποβλήτων συλλέγονται για κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου που πουλά. Η Sea2See διαχωρίζει το τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα γυαλιά και τα υπόλοιπα πωλούνται σε άλλες εταιρείες για χρήση σε διαφορετικές διαδικασίες, όπως η κατασκευή νάιλον νήματος.
Πάνω από το 90% του υλικού που συλλέγουν οι αλιείς μπορεί να ανακυκλωθεί, αν και στοιχεία όπως τα μεταλλικά σχοινιά αποδεικνύονται δύσκολα υλικά, λέει ο ιδρυτής της εταιρείας Φρανσουά Βαν ντεν Αμπέλ. Το χρησιμοποιούμενο πλαστικό μετατρέπεται σε σφαιρίδια, τα οποία στη συνέχεια λιώνονται και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των γυαλιών από τον συνεργάτη της εταιρείας στην Ιταλία.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Νοέ 14, 2017, 10:14πμ PST
«Οι ψαράδες είχαν κακή φήμη γιατί συνέβαλλαν στη θαλάσσια ρύπανση πετώντας τα δίχτυα τους, γι’ αυτό είναι πραγματικά υπερήφανοι που είναι μέρος αυτού που κάνουμε» λέει ο Βαν ντεν Αμπέλ στην Independent. «Ο στόχος είναι πως όλα όσα ρίχνονται στη θάλασσα, θα πρέπει να επιστρέφουν στην ακτή, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν».
Τα δίχτυα που συχνά ρίχνουν οι αλιείς στη θάλασσα, λειτουργούν ως μαγνήτες για τα 8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων που υπολογίζονται πως πετιούνται στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Δημιουργούν ολόκληρα «νησιά» από απόβλητα που παγιδεύουν εκατοντάδες χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά και ψάρια. Το πλαστικό επίσης, καταναλώνετε από υδρόβια ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, που το μπερδεύουν για βρώσιμη τροφή.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Νοέ 4, 2017, 10:55πμ PDT
Ο Βαν ντεν Αμπέλ εργάστηκε για πολλά χρόνια κάνοντας ντοκιμαντέρ και παραδέχεται πως μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε ιδέα για τη βιομηχανία οπτικών, αλλά ήξερε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα εμπορικό σήμα που να είχε κοινωνικό αντίκτυπο.
«Έχω δύο παιδιά και βλέπω τι συμβαίνει στον πλανήτη» λέει. «Τα γυαλιά είναι μια βιομηχανία αξίας 100 δισ. ευρώ με μεγάλα περιθώρια κέρδους. Το σύνολο του προϊόντος είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, το οποίο μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπασθεί. Η μόδα είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά οι εταιρείες μόδας έχουν ξεκινήσει πολλές προσπάθειες βιωσιμότητα» λέει.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Οκτ 5, 2017, 10:25πμ PDT
Η προειδοποίηση της Έλεν ΜακΆρθουρ πως μέχρι το 2050 θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς από ότι τα ψάρια, είχε κολλήσει στο μυαλό του Βαν ντεν Αμπέλ. Διάβασε για εταιρείες που προσπαθούσαν να εφαρμόσουν την κυκλική οικονομία και ανέπτυξε την ιδέα για το Sea2See.
Δεν ήταν εύκολο όμως να πείσει τους ανθρώπους για την ιδέα του. «Όταν ξεκίνησα, οι άνθρωποι έλεγαν πως είμαι τρελός. Πριν από δέκα μήνες, ο κλάδος γελούσε μαζί μου».
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Σεπ 25, 2017, 10:26πμ PDT
Αλλά τους απέδειξε πως έκαναν λάθος. Τώρα τα γυαλιά Sea2SEe πωλούνται στην Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.
Τα γυαλιά ηλίου του εμφανίστηκαν μάλιστα προφατα σε μια διάσκεψη του ΟΗΕ, με τον Βέλγο αναπληρωτή πρωθυπουργό να τα φορά και να παροτρύνει τους αντιπροσώπους να υποστηρίξουν επιχειρήσεις όπως η Sea2See.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Σεπ 2, 2017, 3:20πμ PDT
Η εταιρεία, κοιτάζοντας μπροιστά, θέλει να επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της σε τομείς όπως τα γυαλιά ηλίου για σκι, snowboard και άλλα σπορ δράσης.
Με μια «προσεκτική» εκτίμηση, ο Βαν ντεν Αμπέλ ελπίζει να πουλήσει 25.000 τεμάχια φέτος, γεγονός που θα σημαίνει κύκλο εργασιών περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τυχόν συμφωνίες με ΗΠΑ ή Αυστραλία θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το κέρδος.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Save the Seas wear SEA2SEE (@sea2see_eyewear) στις Ιούν 2, 2017, 4:31πμ PDT