Με μια στάση στη Χαβάη προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και να επισκεφθεί το Περλ Χάρμπορ ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την 11ημερη περιοδεία του στηνΑσία, με βασικά θέματα στην ατζέντα την βορειοκορεατική απειλή και τις εμπορικές σχέσεις.
«Θα μιλήσουμε για το εμπόριο. Θα μιλήσουμε, προφανώς, και για τη Βόρεια Κορέα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον. «Θα προσφύγουμε στη βοήθεια πολλών ανθρώπων και χωρών και θα δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι. Υπάρχει πολλή καλή θέληση».
Στη Χαβάη ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε με τη σύζυγό του Μελάνια το μνημείο USS Arizona στο Περλ Χάρμπορ, όπου βρίσκονται θαμμένοι πάνω από 1.000 Αμερικανοί ναύτες και στρατιώτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την αιφνιδιαστική επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941.
Ενώ προήδρευσε και σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών στο αρχηγείο της Αμερικανικής Διοίκησης Ειρηνικού με βασικό θέμα τη Βόρεια Κορέα.
Από τη Χαβάη ο Τραμπ και η Πρώτη Κυρία θα μεταβούν στην Ιαπωνία, έναν στρατηγικό σύμμαχο και εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, που ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ.
Αλλά και οι επισκέψεις του Αμερικανού προέδρου στη Νότια Κορέα και την Κίνα αναμένεται να επικεντρωθούν στην άσκηση πίεσης στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο Βιετνάμ ο Τραμπ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού στη Ντανάνγκ ενώ θα επισκεφθεί και το Ανόι. Στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος θα παραστεί στη σύνοδο της Ένωσης Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Μανίλα, στο περιθώριο της οποίας ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και την Ουκρανία. Στη σύνοδο, που θα διεξαχθεί στις 13-14 Νοεμβρίου, θα μετάσχουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της περιοχής (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Ρωσία).
Ένας από τους βασικούς στόχους της πολυήμερης αυτής περιοδείας του Τραμπ θα είναι να ενισχύσει τη διεθνή αποφασιστικότητα για την απομόνωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε ο στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας.
Πολλά ερωτηματικά παραμένουν επίσης για το μήνυμα που θα στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα.
Η αιφνίδια αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ασίας-Ειρηνικού (TPP), που είχε θεωρηθεί ως αντίβαρο στην εντεινόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, απογοήτευσε πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες και ιδίως την Ιαπωνία. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και ο τόνος που θα υιοθετήσει ο Τραμπ απέναντι στον Κινέζο ομόλογό του, τον Σι Τζινπίνγκ. Προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα επιτεθεί με σφοδρότητα στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αλλά έκτοτε εμφανίζεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του για το θέμα αυτό.