Πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση η μετά τα μνημόνια εποχή, καθώς ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς για «καθαρή» έξοδο σε περίπου 10 μήνες από τώρα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές, μάλιστα, ήδη αναζητείται ένα... υβρίδιο Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής, αφού αναγνωρίζουν τις ανυπέρβλητες πολιτικές δυσκολίες ενός κλασικού Μνημονίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το διάστημα που απομένει ως τον Αύγουστο του 2018, δεν είναι αρκετό για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος και να χτίσει «γέφυρες» με τις αγορές, από τις οποίες έχει αποκοπεί εδώ και περίπου 8 χρόνια, με εξαίρεση τις δοκιμαστικές εκδόσεις του 2014 και του περασμένου καλοκαιριού. Στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απομακρύνθηκε από τη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικές εκφράσεις και λέξεις για να περιγράψει τη διαδρομή των επόμενων μηνών, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται αρκετές εκδόσεις ομολόγων.
Η κεντρική ιδέα αυτής της υβριδικής Πιστωτικής Γραμμής, που πλάθεται εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες, είναι η σύνδεση της χρηματοδοτικής «ομπρέλας»- προφανώς από τα αδιάθετα του ESM- με την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αντί νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ ανάλογη σύνδεση μπορεί να προβλεφθεί με μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους. Αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού, είναι, πάντως, η ύπαρξη του κατάλληλου συσχετισμού δυνάμεων στη Γερμανία.