Τι κρύβει η έκρηξη Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων -Το διπλωματικό παρασκήνιο - iefimerida.gr

Τι κρύβει η έκρηξη Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων -Το διπλωματικό παρασκήνιο

Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «έκρηξη αδιαλλαξίας» του Προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου πριν λίγες μέρες, στην Θεσσαλονίκη, για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς και οι «προειδοποιήσεις» που φάνηκε να στέλνει προς το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μπορεί για το ευρύ κοινό να ακούσθηκαν ξαφνικές, αλλά όχι στους γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων...

Νέο μέτωπο Καμμένου-ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που απασχολεί τους επιτελείς στο Μαξίμου, είναι αν ο κ. Καμμένος αποφάσισε ν’ αλλάξει τη... θεματολογία της κάθε λίγο και λιγάκι «διαφοροποίησης» του από την κυβέρνηση (για να συγκρατήσει την διαρροή ψηφοφόρων του προς την ΝΔ και Χ.Α) και θα βρει τον τρόπο να δικαιολογήσει την... κωλοτούμπα που θα κάνει, όπως συνηθίζει, στο τέλος. Ή αν, αντίθετα, θα επιλέξει να κάνει την ρήξη σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, σε χρόνο πάντως όχι και τόσο σύντομο, αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί άτυπα μεταξύ των δύο πλευρών (είναι ενήμερος και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς) τελική απόφαση δεν προβλέπεται να ληφθεί παρά κάπου μέσα στο 2018.

Ο κ. Καμμένος, εκτιμώντας ότι το ζήτημα πλησιάζει προς την επίλυσή του, προειδοποίησε ότι «η οποιαδήποτε απόφαση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει το ελληνικό όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία αυτής της σλαβικής εθνότητας θα είναι μια απόφαση, η οποία θα αντιτίθεται στην απόφαση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1992».

Ζήτησε δημοψήφισμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ

Πρόσθεσε μάλιστα, προεξοφλώντας ίσως την... μοναξιά που θα αισθανθεί αν και όταν συγκληθεί επί του θέματος το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, πως « η οποιαδήποτε λύση, θα πρέπει να γίνει ομόφωνα αποδεκτή από όλους τους αρχηγούς, και σε περίπτωση διαφωνίας κάποιου, το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα...»

«Ποτέ ο όρος Μακεδονία»

«Η Μακεδονία, η μία και μοναδική, η ελληνική Μακεδονία, υπήρξε πάντα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στόχος της σλαβικής επιβουλής, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί στόχο μόνο η ονομασία η ίδια αλλά και η ίδια η εδαφική ακεραιότητα και το χειρότερο η σλαβοποίηση της ιστορίας, του πολιτισμού της Μακεδονίας, τουτέστι του ελληνικού έθνους», υπογράμμισε με ένταση ο κ. Καμμένος, καταλήγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταλήξει αυτή η προσπάθεια στο αποτέλεσμα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας και της παραχάραξης της Ιστορίας» και πρόσθεσε: «Όχι ως Υπουργός Άμυνας ή μέλος της κυβέρνησης αλλά ως Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε να συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία».

Ζυμώσεις για την ονομασία

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, πραγματοποίησε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, στην διάρκεια της οποίας το κλίμα χαρακτηρίσθηκε (και όχι με τον συνηθισμένη διπλωματική ορολογία...) ως πολύ θετικό. Κατά τις επαφές του με το Σκοπιανό Πρόεδρο κ. Γκιόργκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό κ. Ζόραν Ζάεφ, τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ (ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο), επήλθε συμφωνία για τις «βάσεις της διαδικασίας» που θα κινηθούν στο εξής οι διαπραγματεύσεις για την προσπάθεια επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Κοτζιάς, συναντήθηκε εξ’ άλλου και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της σκοπιανής Βουλής.

Άλλωστε, δεν αναμενόταν κάτι περισσότερο, καθώς αποτελεί κοινά αποδεκτή άποψη ότι η περίοδος για σοβαρή συζήτηση επί του ονοματολογικού ξεκινά σίγουρα μετά τις τοπικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και εκτείνεται περίπου έως το 2019, το οποίο, θεωρητικά τουλάχιστον, αποτελεί έτος εκλογών και για τις δύο χώρες. Δεδομένης, πάντως, της αστάθειας στη γειτονική χώρα, οι διεθνείς παράγοντες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον την επαναπροσέγγιση Αθηνών και Σκοπιών εκτιμούν ότι το 2018 οι συζητήσεις θα πρέπει να κινηθούν με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Αυτή τη στιγμή και από τις δύο πλευρές φαίνεται ότι υφίσταται επαρκώς καλή διάθεση για συνομιλίες, ωστόσο απομένουν αρκετά βήματα, προτού το κλίμα μεταφραστεί σε αποφάσεις.

Πάντως, από διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόσο ελληνικές όσο και ΕΕ και ΝΑΤΟ, γίνεται λόγος για «κάποια κινητοποίηση», σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν «κάποια σημάδια» καλής θέλησης από πλευράς Σκοπίων, αλλά τονίζεται ότι απαιτείται ακόμη χρόνος ... ωρίμανσης και υπομονή.

Την οποία δεν επέδειξε ο κ. Καμμένος (προφανώς γνώστης των διεργασιών...), ο οποίος και έσπευσε να λάβει θέση...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάνος Καμμένος σκόπια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ