«Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο 2ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Διαβεβαίωσε ότι «το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του», υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική Οικονομία» και υποσχέθηκε ότι η δουλειά που κάνει η κυβέρνηση θα αποδώσει καρπούς.
Επανέλαβε δε ότι «περνάμε από το Grexit στο Grinvest» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα φύγει η χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
«Δεν είμαστε μάγοι, αλλά ούτε μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν θέλω να το παινευτώ, αλλά τα δύο αυτά δύσκολα χρόνια έχουν συσσωρεύσει μια εμπειρία που άλλοι πρωθυπουργοί δεν έχουν ούτε σε δύο δεκαετίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. «Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».
Είμαστε υπέρ τυης υγιούς επιχειρηματικότητας
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη».
Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε την επιχειρηματικότητα σε υγιή και διαπλεκόμενη. «Καταδικάζω την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα της μίζας, της διαπλοκής των θαλασσοδανείων που δημιούργησαν, εξέθρεψαν και αξιοποίησαν οι κυβερνήσεις του «χθες» με την βοήθεια κάποιων «επιχειρηματιών» χωρίς καμία επένδυση των οποίων η μόνη τους προσφορά ήταν η απομύζηση κρατικών κονδυλίων. Και αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της κρίσης» είπε με έμφαση.
Τόνισε δε ότι αυτή η πρακτική οδήγησε σε «φαλκίδευση της αριστείας – την οποία τελευταία κάποιοι επικαλούνται».
Από την άλλη, είπε ο Πρωθυπουργός «υπάρχει η υγιής επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον και τον εργαζόμενο, το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό είναι το μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα στην λεωφόρο της ανάπτυξης. Το μοντέλο της έντασης στη γνώση και όχι της έντασης στην εργασία».
Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε: «Μιλούσαν κάποιοι για ελεύθερη αγορά αλλά όταν ήρθαν στα πράγματα εφάρμοσαν προστατευτισμό των ημετέρων, προίκιζαν τους δικούς τους με επιδοτήσεις, θαλασσοδάνεια, αφήνοντας στη «ζώνη του λυκόφωτος» χιλιάδες επιχειρηματίες, αυτούς που εμείς ονομάζουμε υγιή επιχειρηματικότητα. Ετσι φτάσαμε στα μνημόνια. Να είναι πάμπλουτοι οι ιδιοκτήτες και να είναι πτωχευμένες οι επιχειρήσεις».
Μπήκαμε σε τροχιά ανατυξης
«Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός. Εστειλε δε το μήνυμα για την ανάγκη σύντομης ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης. «Εχει μείνει η ασφαλής ολοκλήρωση που περνάει μέσα από την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος. Το πρόγραμμα θα τελειώσει την ώρα του και θα μπει ένα τέλος σε αυτή την επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα» διαβεβαίωσε.
Σημείωσε δε ότι η «άνεργη ανάπτυξη δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα».
Ανεργία: Φέτος δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «οι εξαγωγές, στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξήθηκαν κατά 18%. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από το 2001».
Παράλληλα αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι «φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ δεκαεξαετίας. Η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή αλλά έχει πέσει δέκα μονάδες».
Θα στηρίξουμε στον ΣΒΒΕ
Τόνισε δε ότι ο ΣΒΒΕ με τις παρεμβάσεις του εξελίσσεται de facto σε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου σας θα στηριχθεί» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Σχεδόν εδώ και ένα χρόνο μετά την ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθιέρωσα την τακτική επίσκεψή μου στην βόρεια Ελλάδα όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς».
Σημείωσε δε ότι η πρόταση του ΣΒΒΕ για τη σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται.
«Ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι και η βόρεια Ελλάδα για την Βιομηχανία. Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας» είπε με έμφαση.
Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός δημιουργείται το πλαίσιο «για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση περίπου 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων».
Προσέθεσε δε ότι «οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό επταετίας» και δεσμεύτηκε ότι «τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει απολύτως ψηφιοποιημένο χαρακτήρα».
Υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ».
«Προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και αποδίδουν
«Η στρατηγική μας για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. «Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική που όλοι διαπίστωναν την αναγκαιότητα τους αλλά δεν τολμούσαν. Εμείς τολμήσαμε να τις φέρουμε, και αρχίζουν να αποδίδουν» υποστήριξε.
Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ, Intimenews/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ