Ο αριθμός των μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη για την Ευρώπη μειώθηκε κατά 20% φέτος, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις λιβυκές αρχές, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Σοφία, η οποία στοχοθετεί τους διακινητές.
«Διαπιστώσαμε μια υποχώρηση του αριθμού των προσώπων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη για την Ευρώπη φέτος, της τάξης του 20% μέχρι τώρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016», ανέφερε ο Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο (Σοφία), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πάνω στο πλοίο Cantabria στο λιμάνι της πόλης Λα Γκουλέτ, κοντά στην Τύνιδα.
Το καλοκαίρι, η υποχώρηση αυτή έφτασε το 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα «επίσης μειώθηκε, πάνω απ' όλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», καταγράφοντας πτώση 60%, σύμφωνα με τον ίδιο.
Κατά τον Κρεντεντίνο η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στην υποστήριξη που προσφέρεται στη λιβυκή ακτοφυλακή, η οποία έχει λάβει τέσσερα ιταλικά περιπολικά σκάφη και εκπαίδευση εντός των ορίων της επιχείρησης Σοφία.
«Με την εκπαίδευση που τους κάναμε, (οι ακτοφύλακες) είναι πλέον ικανοί να περιπολούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο στα χωρικά ύδατα (της Λιβύης) για να καταπολεμούν κάθε είδους εγκλήματα και επίσης να σώζουν ζωές», δήλωσε ο διοικητής της αποστολής.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όμως έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες που αναχαιτίζονται ή διασώζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή.
Ο πρεσβευτής της ΕΕ Πατρίς Μπεργκαμινί προέτρεψε από την πλευρά του την Τυνησία, μια χώρα που γειτονεύει άμεσα με τη Λιβύη, να της προσφέρει «τεχνογνωσία» σε ζητήματα διαχείρισης της μετανάστευσης για να υποστηρίξει την αποστολή Σοφία.
Η αποστολή αυτή της ΕΕ άρχισε το 2015, έπειτα από μια σειρά πολύνεκρων ναυαγίων, με σκοπό την αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο. Η εντολή της επεκτάθηκε κατόπιν ώστε οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν να μπορούν να εκπαιδεύουν, στη θάλασσα και στη γη, τα μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής.
Η αποστολή συμβάλλει επίσης στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η εντολή της, η οποία εξέπνεε στα τέλη Ιουλίου, τροποποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η δύναμη, η διοίκηση της οποίας διαβεβαιώνει ότι συνολικά αναχαίτισε 117 διακινητές και κατέσχεσε 482 σκάφη τους, έχει επικριθεί διότι απέτυχε να σταματήσει πραγματικά όσους επιδίδονται σε εμπορία ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ