Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου θα επιδοθεί στις επόμενες τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση καθώς πρέπει να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του Νέου Μνημόνιου και παράλληλα θα προσεύχεται να πάνε όλα καλά με το PSI ώστε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, στο Eurogroup της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη δανειακή σύμβαση και το Νέο Μνημόνιο και θα ζητήσει την έγκριση των εταίρων για να προχωρήσει στην δημόσια πρόταση προς τους ιδιώτες δανειστές για συμμετοχή τους στο PSI. Στόχος είναι να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση και παράλληλα να γίνει επίσημα το κούρεμα του χρέους πριν τις 20 Μαρτίου που λήγουν τα ομόλογα των 14,5 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα απλώς θα χρεοκοπήσει. Πρόκειται για «τρεις διαβολοβδομάδες» όπως δήλωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Η αποστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Eurogroup δεν θα είναι όμως εύκολη. Θα είναι οπλισμένος με την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής που υπερψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση και τα σκληρά μέτρα, θα πρέπει όμως να εξηγήσει πειστικά ποιος θα εφαρμόσει τελικά όσα προβλέπει το Νέο Μνημόνιο. Οι εταίροι μας έχουν κάθε λόγο να αμφιβάλλουν για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, καθώς απέναντί τους θα έχουν, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας στο προηγούμενο Eurogroup, έναν πολιτικό που αντιπροσωπεύει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 8% του εκλογικού σώματος. Και επειδή οι εταίροι ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, θα έχουν ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει -από το βήμα της Βουλής- ότι το Μνημόνιο (το πρώτο αλλά και το δεύτερο) είναι λάθος. Οπότε είναι εύλογο, η Μέρκελ και σύμμαχοι της να έχουν αμφιβολίες για την εφαρμογή των μέτρων, έχοντας δει και τις απίστευτες σκηνές βίας το βράδυ της Κυριακής που έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Αν όλα πάνε καλά, και πάρει το πράσινο φως ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, τότε η κυβέρνηση ξεκινά ένα Γολγοθά 35 ημερών μέχρι τις 20 Μαρτίου με στόχο να εξασφαλίσει την συμφωνία για το κούρεμα του χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών (PSI). Ο αγώνας θα είναι πολυμέτωπος καθώς η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει:
- Να βρει τα 325 εκ. ευρώ που λείπουν από το πακέτο μέτρων του Νέου Μνημονίου για το 2012. Αυτό επανέλαβε και χτες ο επίτροπος Όλι Ρεν.
- Να κλείσει τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές (τις τράπεζες μέσω του IIF) για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπάρξει προσυμφωνία με το IIF για ανταλλαγή με νέα ομόλογα με επιτόκιο 3,5% και απώλειες σχεδόν 70% για τις τράπεζες. Η δημόσια πρόταση προς τους ιδιώτες πιστωτές είναι πιθανό να γίνει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε να έχουν αρκετό χρόνο να αποφασίσουν αν θα μετάσχουν εθελοντικά ή όχι.
- Να νομοθετήσει την εισαγωγή των ρήτρων συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά ομόλογα, που θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που στο εθελοντικό κούρεμα δεν «ενδώσουν» όλοι οι πιστωτές.
- Να περιμένει, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τις αποφάσεις των υπόλοιπων 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης που θα κλήθούν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους την δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Σε αρκετές χώρες όπως η Σλοβακία αυτό δεν θα γίνει εύκολα...
- Να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει το Νέο Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αυτά, η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στόχος είναι να τελειώσει το PSI μέχρι τις 5 Μαρτίου, και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου.