Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος καθώς κρίνει πως οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας του είναι αρκετά ισχυροί και θα αντέξουν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντεσταγκ.
Ο Σόιμπλε, που αναμένεται να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, τονίζει στην εφημερίδα Bild ότι οι περίπου 90 βουλευτές της AfD—το ακροδεξιό κόμμα αναδείχθηκε στην τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου—πρόκειται να ανακαλύψουν ότι υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς από το Σύνταγμα της Γερμανίας.
«Θέλω να δω περισσότερη αυτοπεποίθηση», σημειώνει ο Σόιμπλε στη συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη. «Το ελεύθερο, δημοκρατικό σύστημά μας, που βασίζεται στο κράτος του δικαίου, είναι τόσο ισχυρό που κανένας δεν μπορεί να το διαλύσει, ούτε από μέσα ούτε απ' έξω. Όποιος προσπαθήσει θα αποτύχει», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο 75χρονος συντηρητικός πολιτικός θα αναλάβει το νέο αξίωμα κατόπιν παροτρύνσεων από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι συντηρητικοί, των οποίων ηγείται η Μέρκελ, προσπαθούν να συμπήξουν έναν τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Το FDP απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθεί στην κυβέρνηση.
Πολλοί στη Γερμανία εξάλλου θεωρούν ότι θα χρειαστεί κάποιος στο κοινοβούλιο για να ελέγξει την κατάσταση μετά την εκλογή στην Μπούντεσταγκ ακροδεξιών για πρώτη φορά έπειτα από πενήντα χρόνια. Ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός με την πιο μακρά θητεία στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας και το κύρος που διαθέτει συγκρίνεται με εκείνο της καγκελαρίου.
Ο Σόιμπλε διαβεβαιώνει πως ήταν ήδη έτοιμος να προχωρήσει: «Αποφάσισα πριν από τις εκλογές, έπειτα από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών και πολλά χρόνια κυβερνητικών ευθυνών, να αναλάβω ένα νέο καθήκον», σημειώνει.
Δηλώνει βέβαιος πως θα συμφωνηθεί η συγκρότηση του νέου, τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.
Ακόμη, ο Σόιμπλε απορρίπτει την απαίτηση να επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία, κάνοντας λόγο για ένα «κάλπικο επιχείρημα». Υπερασπίζεται την απόφαση που είχε λάβει η Μέρκελ το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας και η χώρα να υποδεχθεί έκτοτε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική για να σωθούν από τους πολέμους.
«Τα παιδιά μας θα θυμούνται με περηφάνια την προθυμία που έδειξαν οι Γερμανοί να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων», εκτιμά ο Σόιμπλε.
Πηγή: ΑΠΕ