Εχετε σκεφτεί ποτέ τι θα μπορούσε να προκαλέσει ο πάγος ή μία φέτα λεμόνι στο ποτό σας;
Όταν τα λεμόνια και ο πάγος σερβίρονται σε ποτά, δεν δίνουν μόνο γεύση αλλά και τον κίνδυνο για βακτήρια και ιούς. Ο πάγος μπορεί να είναι μια ωραία προσθήκη σε ένα ποτό, αλλά μπορεί επίσης να μολυνθεί από μικροοργανισμούς, ακόμη και πριν μετατραπεί σε πάγο. Ενώ το νερό που χρησιμοποιείται για τον πάγο αναμένεται να πληροί τα ίδια υγειονομικά πρότυπα όπως το πόσιμο νερό, η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Το 1987, ο μολυσμένος πάγος που σέρβιραν σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Φιλαδέλφεια, που διεξήχθη μεταξύ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και του Κορνέλ, αρρώστησε 5.000 άτομα σε ένα ξέσπασμα του νοροϊού, σε τέσσερις πολιτείες. Ο νοροϊός είναι υπεύθυνος για την έξαρση γαστρεντερίτιδας.
Ο μολυσμένος πάγος ήταν επίσης υπεύθυνος για την επιδημία χολέρας του 1991 στη Λατινική Αμερική που προκάλεσε την ασθένεια σε 8.000 άτομα αλλά και 17 θανάτους.
Εκτός από τον κίνδυνο δημιουργίας πάγου από μολυσμένο νερό, ο πάγος και τα λεμόνια μπορούν να αντλήσουν βακτήρια από διάφορες επιφάνειες, όπως παγομηχανές, μαχαίρια, χέρια ή άλλα σκεύη.
Ειδικοί ερευνητές μελετούν τα τρόφιμα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τα διατηρήσουμε τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των πάγων και των φετών φρούτων, ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Ως μέρος αυτής της έρευνας η ομάδα διεξήγαγε πειράματα για να διαπιστώσει αν ο χειρισμός των λεμονιών και του πάγου μπορεί να μεταφέρει βακτήρια.
Όπως έδειξε η έρευνα, ωστόσο οι συνθήκες συντήρησης του πάγου αλλά και των λεμονιών και άλλων φρούτων που χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρες μπορούν να σας αρρωστήσουν.
Πόσο κακά είναι τα νέα;
Τα κακά νέα ήταν ότι όταν τα χέρια μολυνθούν με E. coli, τα βακτήρια μεταφέρονται στο υγρό του λεμονιού και του πάγου 100%/. Εάν τα λεμόνια ήταν στεγνά, τα βακτήρια πάλι θα μεταφέροντας αλλά σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
Αυτά τα ευρήματα ταυτίζονται με προηγούμενη μελέτη, η οποία έδειξε ότι το 69% των φετών λεμονιού που είχαν χρησιμοποιηθεί σε ποτά από 21 εστιατόρια δειγματοληψίας στην περιοχή του Πάτερσον στο Νιού Τζέρσι, μετέφεραν βακτήρια ή μύκητες που σχετίζονται με ανθρώπινη μόλυνση.
Και στην περίπτωση του πάγου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τα ποσοστά εδώ φτάνουν από 75% έως και 83%.
Βακτήρια ανά ποτό
Τι γίνεται στην περίπτωση που φτιάξω μόνος μου το ποτό μου;
Στα self service των μπαρ και των εστιατορίων έχουν συχνά φέτες λεμονιού που παραμένουν εκτεθειμένες για αρκετές ώρες και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης.
Τα λεμόνια μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια όταν κόβονται σε φέτες. Δηλαδή, το άτομο που τα τεμαχίζει μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια. Ή, ακόμη τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν και από το ίδιο το ξύλο κοπής. Ένα δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο είναι όταν οι πελάτες φτάσουν στο μπολ για να πάρουν μια φέτα λεμονιού, να μεταδώσουν οι ίδιοι βακτήρια από τα χέρια τους στα λεμόνια.
Ωστόσο, υπάρχει και χειρότερο σενάριο, όπου τα λεμόνια επειδή είναι εκτεθειμένα στον αέρα μπορούν να μολυνθούν από τον ίδιο τον...αέρα. Στη μελέτη που διεξήγαγαν οι ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι όταν τα λεμόνια εμβολιάστηκαν με E.coli, τα βακτήρια υπερπενταπλασιάστηκαν όταν τα λεμόνια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου από 4 έως 24 ώρες.
Όταν τοποθετούνται με το χέρι ή με κουτάλι
Μην υπολογίζετε ότι το αλκοόλ λειτουργεί ως αντισηπτικό
Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το αλκοόλ λόγω της σύστασής του έχει αντισηπτικό χαρακτήρα.
Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μελέτη έδειξε ότι, παθογόνοι ιοί που είχαν καταψυχθεί και στη συνέχεια αφέθηκαν να λιώσουν, παρέμειναν το ίδιο βλαβεροί ακόμα και σε μίγματα 80-86 σκωτσέζικου ουίσκι με σόδα ή τεκίλα. Στα περισσότερα ποτά, πολλά από τα παθογόνα βακτήρια επιβίωσαν στον πάγο για αρκετό καιρό και έτσι μεταφέρθηκαν στο ποτό μας, μόλις αυτός έλιωσε. Έτσι, τα αλκοολούχα και όξινα ποτά δεν εγγυώνται προστασία από τα βακτηρίδια που μπορεί να εισέλθουν στο ποτό από πάγο ή άλλες γαρνιτούρες.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα ασφάλειας τροφίμων, η κοινή λογική και οι καλές υγιεινές πρακτικές κερδίζουν στο τέλος. Η πιθανότητα να αρρωστήσετε από το ποτό σας είναι ελάχιστη αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβεί.
Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών διατροφής είναι η πρωταρχική πηγή μόλυνσης από νοροϊούς, ηπατίτιδα Α και ορισμένα άλλα παθογόνα βακτήρια, είναι καλό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στις αποθήκες που χειρίζονται ταην τροφή, η οποία θα καταλήξει τελικά στο πιάτο σας.
Πηγή: Daily Mail