Περίπου στους 28 ανέρχονται, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς στελεχών, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ή σκέπτονται να μην ψηφίσουν σήμερα τα μεσάνυκτα το νομοσχέδιο που θα κυρώνει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Παρά τη δραματική έκκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου προς την κοινοβουλευτική ομάδα και τις σαφείς απειλές για διαγραφές και μη συμμετοχή στα επόμενα ψηφοδέλτια, είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που θα προτιμήσουν μια ηρωική έξοδο αντί να ψηφίσουν.
Προφανώς δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν απολέσει προ πολλού το ενδεχόμενο της επανεκλογής τους υπολογίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα επανεκλέξει περισσότερους από έναν στους τέσσερις σημερινούς του βουλευτές.
Είναι και το ότι ενδεχομένως σε πολλούς από αυτούς κυριαρχούν και δεύτερες σκέψεις. Η ηρωική αποχώρηση σε άλλους μπορεί να ανοίγει το δρόμο να ενταχθούν σε άλλους ήδη υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς (π,χ. Δημοκρατική Αριστερά) και σε άλλους το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Η καχυποψία
Εδώ, τα πράγματα φαίνεται να μπερδεύονται και η καχυποψία στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά μεγάλη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στηρίζοντας τον συνασπισμό των κορυφαίων, όπως αυτός θα εκφραστεί με την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου που υποπτεύονται ή υποστηρίζουν ανοικτά πως διαβλέπουν ότι πολλοί από τους αποκαλούμενους προεδρικούς βουλευτές κάτι ετοιμάζουν.
Το επεισόδιο
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι χθες και ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει δημοσίως πως όποιος έχει πρόβλημα συνείδησης μπορεί να παραιτηθεί, ορισμένοι εξ αυτών επιχειρούσαν να πείσουν -αδίκως όπως απεδείχθη- τον κ. Δημήτρη Βαρβαρίγο να μην παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Να καταψηφίσει αν θέλει αλλά να μην παραδώσει την έδρα του.
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε μάλιστα και επεισόδιο μεταξύ του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη και της κυρίας Τόνιας Αντωνίου η οποία σε έντονο ύφος του συνέστησε: «Μαζέψτε τους γιατί θα γίνει χαμός».
Η χαλαρότητα των συνεργατών
Ενα ακόμη σημείο που προκαλεί απορίες είναι το ότι οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν ενημερώθηκαν ότι οι αντάρτες ενδεχομένως να φτάσουν και τους 28, έδειξε να μην ανησυχεί ιδιαιτέρως. Χαρακτηριστικά, στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού έλεγε: «Δεν το πιστεύω, αλλά στείλτε μας τα ονόματα όποτε μπορείτε για να δούμε τι θα κάνουμε». Ο ίδιος άνθρωπος σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν θα κινούσε γη και ουρανό για να τους βρει και να τους μεταπείσει με πιέσεις, υποσχέσεις και παρακάλια, έλεγαν βουλευτές.
Θα καταψηφίσουν
Ανεξαρτήτως αυτών, ήδη έχουν δηλώσει καθαρά ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο: Η πρώην υπουργός και έχουσα εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη (Β' Αθήνας), ο Χάρης Καστανίδης (Α' Θεσσαλονίκης), ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρήστος Κατσούρας (Θεσπρωτίας), Τσετίν Ματαντζή ( Ξάνθης), Γιώργος Κασσάρας (Δωδεκανήσου), Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων)
Οι επίφοβοι
Ακόμη, εξαιρετικά πιθανό να καταψηφίσουν είναι οι: Βάσω Παπανδρέου (Β' Αθήνας), Μανώλης Στρατάκης (Ηρακλείου), Μαρία Κυριακοπούλου (Αχαΐας), Νικόλαος Τσώνης (Φθιώτιδας), Δημήτρης Κουσελάς (Μεσσηνίας), Γιάννης Κουτσούκος (Ηλείας), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β' Αθήνας), Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας), Λάμπρος Μίχος (Β' Αθηνών), Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (Αχαΐας), Χρύσα Αράπογλου (Α' Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Αντωνακόπουλος (Ηλείας), Ανδρέας Μακρυπίδης (Αιτωλοακαρνανίας), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας)
Τέλος, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 6 βουλευτές που δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως, αλλά επιφυλάσσονται για την τελική τους ψήφο.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν παραιτηθεί ήδη τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι: Παύλος Στασινός (Αρτας), Πέμη Ζούνη (Α' Αθήνας), Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου).